Με τουρκική άδεια 

ελληνική έρευνα στην πορεία του Πίρι Ρέις...

Μαρίνα Κουτσούμπα
Άδεια από την Τουρκία για πραγματοποίηση υποθαλάσσιας σεισμικής έρευνας σε περιοχή αναλυτικότερα από αυτή στην οποία διεξάγει έρευνες το τουρκικό σκάφος Πίρι Ρέις είχε ζητήσει η Αθήνα το 2003.
Η έρευνα, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, είχε διενεργηθεί από το ΕΛΚΕΘΑ για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να σημειωθεί πως η Τουρκία δεν έχει ζητήσει έως τώρα ανάλογη άδεια και απορρίπτει τα περί παραβίασης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων εξαιτίας των ερευνών του σκάφους Πίρι Ρέις γύρω από το Καστελόριζο, ενώ θεωρεί μάλιστα υπερβολικές τις ελληνικές αντιδράσεις.
Το Πίρι Ρέις, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, διεξάγει σεισμικές έρευνες και δεν αναζητά πετρέλαιο, αναφέροντας συγκεκριμένα πως πρόκειται για έρευνες σχετικά με τα μετασεισμικά κύματα, τα γνωστά τσουνάμι. «Πριν από μερικά χρόνια και ελληνικό σκάφος έκανε παρόμοιες έρευνες, ζητώντας μάλιστα την άδεια των τουρκικών αρχών», ανέφεραν πηγές.
Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες παλαιότερης ελληνικής σεισμικής έρευνας, ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΑ) ΔημήτρηςΣακελλαρίου, μιλώντας στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, επιβεβαίωσε πως η ελληνική έρευνα είχε γίνει το 2003 σε περιοχή που βρίσκεται ανατολικότερα από αυτήν στην οποία πραγματοποιεί έρευνες το Πιρί Ρέις.
Σημείωσε πως τότε είχε ζητηθεί η άδεια των τουρκικών αρχών επειδή «η περιοχή βρισκόταν εντός της τουρκικής οικονομικής ζώνης» και ότι κατά τις έρευνες πάνω στο ελληνικό υπήρχε Τούρκος παρατηρητής. Οι σεισμικές έρευνες είχαν γίνει στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος με την επωνυμία «Αναξίμανδρος».
Αναφορικά με το γεγονός ότι κατά την ελληνική έρευνα ζητήθηκε άδεια της τουρκικής πλευράς, κάτι το οποίο δεν κάνει η Τουρκία, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σχολίασαν πως «η εικόνα αυτή δείχνει ποιος σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ποιος όχι».
source:cosmo.gr
top