Επιχειρηματίες του τουρισμού 

φτιάχνουν ιδιωτικό ΕΟΤ!

Μέσα στο 2011 θα είναι έτοιμος ο νέος φορέας προβολής και διαφήμισης του ελληνικού τουρισμού που δημιουργούν επιχειρηματίες του τουρισμού. «Μελετάμε όλα τα επιτυχημένα μοντέλα και θα καταλήξουμε στο βέλτιστο για μας», λέει ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ και τονίζει: «Θα κάνουμε πρόταση στο κράτος να συμμετάσχει στο νέο σχήμα και αν θέλει καλώς, αλλιώς θα προχωρήσουμε μόνοι μας».
«Το 2011 δεν έχει χαθεί. Απαιτείται άμεση δημιουργία επαγγελματικού φορέα προβολής διαφήμισης στα πλαίσια του Maison de la France ή Visit Britain. Ο φορέας αυτός πρέπει να είναι έτοιμος ως τον Οκτώβριο, για να ξεκινήσει για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα, επαγγελματική προβολή και διαφήμιση της χώρας. Θα έπρεπε ήδη να έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο ενίσχυσης των συνδέσεων των περιφερειακών αεροδρομίων με τακτικές και πτήσεις χαμηλού κόστους. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον αλλά όχι ο φορέας και η στρατηγική να τις προσελκύσει» δηλώνει στο capital.gr ο κ. Ανδρεάδης. Σημειώνεται ότι οι οργανισμοί που αναφέρει ως μοντέλα ο κ. Ανδρεάδης (Maison de la France, Visit Britain) είναι κρατικοί.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων υπογραμμίζει ότι η συμμετοχή του δημοσίου είναι «ιδιαίτερα θετική» για το νέο φορέα, όμως «μέχρι στιγμής, το ζήτημα κολλάει διότι ο νέος οργανισμός θα δημιουργηθεί για να λειτουργεί με όρους ελεύθερης αγοράς και όχι με κρατική λογική και νοοτροπία».
Στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί με χρηματοδότηση από ιδιωτικά , θα υπάρχει «οτιδήποτε έχει σχέση με τον τουρισμό»: από τα εισιτήρια (αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, εισιτήρια Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων), μέχρι τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα εστιατόρια, τα σκάφη αναψυχής, τα τουριστικά γραφεία, τους tour operators κλπ. Παράλληλα κάθε ενέργεια διαφήμισης που γίνεται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο ή από κάποια επιχείρηση θα έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα έσοδα από προμήθειες που θα έχει ο νέος φορέας θα επενδύονται επίσης για δράσεις διαφήμισης και προβολής. Στόχος, λέει ο κ. Ανδρεάδης, είναι η χώρα να αποκτήσει τουριστική ταυτότητα και να υπάρχει ένας αρμόδιος φορέας για τη διαφήμιση και προβολή που δεν θα εξαρτάται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.
Το «κλειδί», σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης, είναι να αγκαλιάσει το νέο σχέδιο όλος ο τουριστικός κόσμος, να αισθανθεί ότι η «πλατφόρμα» που σχεδιάζουμε θα μας πάει μπροστά. «Όποιος ιδιώτης θελήσει θα μπορεί να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου φορέα». «Εμείς θα στήσουμε το νέο μηχανισμό για να λειτουργήσει το 2011 και σταδιακά θα ολοκληρωθεί τα επόμενα 2 χρόνια. Η συμβολή του κράτους στο εγχείρημα μας είναι σημαντική», λέει ο κ. Ανδρεάδης o οποίος συμπληρώνει «όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο μήπως και γίνει κάτι. Οι εξελίξεις τρέχουν».
Τη ίδια ώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού προχωρά σε δραστικές περικοπές σε δαπάνες, προμήθειες και έξοδα. Το α΄ εξάμηνο του 2010 σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΤ Νικόλα Κανελλόπουλο οι δαπάνες του οργανισμού μειώθηκαν κατά 55% με δημοσιονομικό όφελος 51,38 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα η διοίκηση του ΕΟΤ προχώρησε στην επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων που πληρώνει ο ΕΟΤ για το κτίριο της οδού Τσόχα -για το οποίο πέτυχε μείωση 30%-, ενώ για το ακίνητο στη Λ. Αμαλίας η μείωση ήταν 43,5%. Για το 2010 ο ΕΟΤ εξοικονομεί από τη μείωση στα μισθώματα 539.161 ευρώ το χρόνο.
Επίσης όλοι οι πρόχειροι διαγωνισμοί που αφορούν σε προμήθειες υλικών, αναλώσιμα και παροχή υπηρεσιών, αναρτώνται πλέον στο διαδίκτυο. Στις προμήθειες η μείωση της δαπάνης ανέρχεται στα 5,89 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 66%). Το 2009 για επιχορηγήσεις και δημόσιες σχέσεις ο ΕΟΤ δαπάνησε 12,5 εκατ. ευρώ (μέρος των οποίων παραμένει ανεξόφλητο), ενώ για το πρώτο εξάμηνο 2010 τα αντίστοιχα ποσά έχουν μειωθεί στις 152.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία των υπηρεσιών του ΕΟΤ το α΄ εξάμηνο 2009 εκταμιεύθηκε συνολικά ποσό 93,3 εκατ. ευρώ, όταν φέτος το αντίστοιχο ποσό περιορίστηκε στα 41,9 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 55%. Σήμερα ο ΕΟΤ έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια (-67,3 εκατ. ευρώ), καθώς για το έτος 2009 λογιστικοποιήθηκαν οι υποχρεώσεις του οργανισμού ύψους 106,27 εκατ. ευρώ που δεν είχαν πληρωθεί.
source:tvxs.gr
top