Δάνειο 2 δισ. δολαρίων 
στο Πακιστάν σχεδιάζει 
να δώσει η ADB...
Δάνειο 2 δισ. δολάρια με ευνοϊκούς όρους στο Πακιστάν σχεδιάζει να δώσει η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) .
Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) προτίθεται να προσφέρει στο Πακιστάν με διαδικασίες κατεπείγοντος δάνειο 2 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των περιοχών της χώρας που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, γράφει η εφημερίδα Financial Times σήμερα Πέμπτη.
Η εφημερίδα επικαλείται τον γενικό διευθυντή της τράπεζας για την περιοχή της κεντρικής και δυτικής Ασίας, Χουάν Μιράντα, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι η ADB θα δημιουργήσει επίσης έναν ειδικό λογαριασμό για να διοχετεύσει κεφάλαια από δωρητές για την ανοικοδόμηση.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι σχεδόν το μισό ποσό από τα 459 εκατομμύρια δολάρια που υπολογίζεται ότι απαιτούνται για να χρηματοδοτηθούν οι αρχικές προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων έχουν εξασφαλιστεί, μετά από πολυήμερες πιέσεις και προειδοποιήσεις ότι το Πακιστάν αντιμετωπίζει μια δυνητικά κλιμακούμενη ανθρωπιστική καταστροφή.
Ωστόσο μια πολύ μικρή μειοψηφία των 6 εκατ. Πακιστανών που έχουν απεγνωσμένη ανάγκη για τρόφιμα και καθαρό νερό έχουν λάβει βοήθεια μετά τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 80 χρόνων, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή έως και 1.600 πολιτών κι άφησαν τουλάχιστον άλλους 2 εκατ. πολίτες άστεγους.
Ο Μιράντα είπε ότι θα συναντηθεί τον πρόεδρο του Πακιστάν Άσιφ Άλι Ζαρντάρι την Παρασκευή για να συζητήσουν τους όρους του δανείου, που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί.
Ο πρεσβευτής του Πακιστάν στη Βρετανία Ουατζίντ Σαμσούλ Χασάν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι το κόστος της ανοικοδόμησης ενδέχεται να φθάσει τα 15 δισ. δολάρια.
source:kathimerini.gr
top