Alpha-Πειραιώς λιγότερα 

δάνεια, Eθνική-Eurobank

με το ενεργητικό...


Οι τραπεζίτες αναζητούν την ρευστότητα, η τριαρχία (Ε.Ε-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και η κυβέρνηση τις συγχωνεύσεις, ωστόσο η κοινή συνισταμένη και των δυο επιδιώξεων είναι εάν από τα νέα σχήματα τραπεζών που θα προκύψουν θα προκύπτουν οφέλη (λ. χ. λιγότερα δάνεια) και ισχυρή κεφαλαιακή βάση.

Με βάση τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου των τεσσάρων κύριων τραπεζών, το protothema.gr προχώρησε σε μια παράθεση στοιχείων από τα οποία προκύπτουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα ανάλογα με την κάθε παράμετρο. Αν λοιπόν η παράμετρος που θα δοθεί είναι τα λιγότερα δάνεια, τότε το σχήμα που προκύπτει είναι η Alpha Bank – Τράπεζα Πειραιώς με συνολικά δάνεια 90 δισ. ευρώ ( Alpha Bank 53 δισ. και Πειραιώς 37 δισ. ευρώ).

Το συνολικό ενεργητικό των δυο προαναφερόμενων τραπεζών φθάνει τα 123,5 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις τους θα ανέρχονται σε 70,1 δισ. ευρώ. Αδύνατο σημείο αυτού του σχήματος είναι οι χαμηλές καταθέσεις και το χαμηλότερο ενεργητικό. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι οι τραπεζίτες θα επεδίωκαν να κατέχουν λιγότερα δάνεια, τότε το λιγότερο «εκτεθειμένο» σχήμα θα ήταν Alpha Bank – Πειραιώς.

Ωστόσο, όπως θα διαπιστώσουμε από τον πίνακα της πρόσθεσης των στοιχείων το εν λόγω σχήμα θα διαθέτει τις μικρότερες καταθέσεις. Αντίθετα, αν ληφθεί υπόψη ως παράμετρος  το  συνολικό ενεργητικό τότε το σχήμα που θα έδινε το μεγαλύτερο ενεργητικό θα ήταν η δυάδα Εθνική –Euro bank με συνολικό ενεργητικό 202 δισ. ευρώ, καταθέσεις 114 δισ. ευρώ και δάνεια 131 δισ. ευρώ. Όμως, το αδύνατο σημείο αυτής της συνένωσης είναι ότι προκύπτουν τα περισσότερα δάνεια, ύψους 131δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία του πίνακα προκύπτει επίσης ότι ένα «ισορροπημένο» σχήμα από πλευράς ενεργητικού και δανείων είναι αυτό της Εθνικής – Πειραιώς. Σε μια περίπτωση συνένωσης το συνολικό ενεργητικό των τραπεζών θα έφθανε τα 172 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις τα 100 δισ. ευρώ και τα δάνεια τα 110 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι ότι το περίφημο σχήμα Εθνικής –Alpha – το οποίο κάποτε παραλίγο να γίνει πραγματικότητα – θα ήταν επίσης εκτεθειμένο σε δάνεια με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό δανείων, ύψους 126 δισ. ευρώ, ενώ το ενεργητικό θα ήταν 185 δισ. ευρώ  και οι καταθέσεις 111 δισ. ευρώ.source:protothema.gr

Αναλυτικά, από τους συνδυασμούς ανά δυάδες τραπεζών προκύπτουν τα εξής στοιχεία:



ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ        ​​ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ       ​​ΔΑΝΕΙΑ​​
ΕΘΝΙΚΗ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ  ​           172  ​​​                       100                      ​​​110 
ΕΘΝΙΚΗ-ΕURΟΒΑΝΚ            ​202                         ​​​114​​​                      131
ALPHA-EΘΝΙΚΗ            ​185                         ​​​111                      ​​​126​​
ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΕUROBANK            140              ​​​             74                       ​​​ 95
ALPHA-ΠΕΙΡΑΙΩΣ​              123,5                       ​​70             ​​​           90
 ALPHA-EUROBANK​             153                          ​​​​85                       ​​​111     
top