Υπερυπουργείο φτιάχνει 

ο Γιώργος...

Θα ορίσει γενικό συντονιστή για την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης

 Βούλα Κεχαγιά



Γενικό συντονιστή της κυβέρνησης ετοιμάζει ο Γιώργος Παπανδρέου (επάνω δεξιά  στη φωτογραφία). Για τη θέση ακούγονται τα ονόματα του Γιάννη Ραγκούση (κάτω αριστερά) ή του Χάρη Παμπούκη (στη μέση). Η νέα δομή δεν σημαίνει απαραίτητα την υποβάθμιση του ρόλου του αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου (κάτω δεξιά)
Υπερυπουργείο στο Μαξίμου φτιάχνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Το επόμενο διάστημα και ενδεχομένως πριν από τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός δημιουργεί και εγκαθιστά στο Μέγαρο Μαξίμου ένα συντονιστικό κέντρο υλοποιώντας τις πρώτες δομικές αλλαγές στη διακυβέρνηση του κράτους.
Το συγκεκριμένο κέντρο θα αναλάβει τον συντονισμό της κυβέρνησης χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης ή του υπουργού Επικρατείας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που τού εισηγήθηκε η Επιτροπή Ξένων Εμπειρογνωμόνων «για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης» που συγκροτήθηκε με απόφασή του τον περασμένο Φεβρουάριο και λειτουργούσε υπό τον Χάρη Παμπούκη. «Παρέλαβα ένα κέλυφος» είχε πει τον περασμένο Δεκέμβριο στους δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός εκφράζοντας την έκπληξή του για τη «γύμνια» του Μαξίμου, ενώ πολύ συχνά ανέφερε στους συνομιλητές του ότι «όταν ορκίστηκα και πήγα στο Μαξίμου, βρήκα έναν κηπουρό, έναν μάγειρα και έναν φύλακα...» θέλοντας να καταδείξει ότι το δομικό σύστημα της κυβέρνησης πάσχει.

Γενικός συντονιστής
Επτά μήνες μετά τη συγκρότηση της εν λόγω Επιτροπής, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται πλέον έτοιμος να υλοποιήσει τις αλλαγές δημιουργώντας ένα κέντρο που θα συντονίζει πρόσωπα, στελέχη, υπηρεσίες, κεντρική διοίκηση και θεσμικές αρχές με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα ο Πρωθυπουργός θα ορίσει έναν γενικό συντονιστή της κυβέρνησης, ο οποίος όμως θα είναι θεσμικά κατοχυρωμένος έχοντας είτε ρόλο υπουργού Προεδρίας είτε ρόλο υπουργού Επικρατείας με υπουργείο το οποίο θα λειτουργεί στο εσωτερικό του Μαξίμου. Τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του συντονιστή είναι αυτό του υπουργού των Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χάρη Παμπούκη.

Ευέλικτο όργανο
Η δομική αυτή αλλαγή ενδέχεται να επιφέρει ανακατατάξεις και σε κυβερνητικά όργανα και στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Δηλαδή, δεν αποκλείεται να συσταθεί μία κυβερνητική επιτροπή αποτελούμενη από πέντε έξι κομβικά υπουργεία, η οποία θα αποτελεί ένα πιο ευέλικτο όργανο που θα λαμβάνει άμεσα αποφάσεις. Παράλληλα θα συγκροτηθεί και μία επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, η οποία θα επεμβαίνει για να επιλύει δύσκολες καταστάσεις όπως για παράδειγμα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την πρόσφατη απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων.

Μίλησε για μαχαιρώματα
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι πριν από τη συγκρότηση των δύο παραπάνω οργάνων θα έχει γίνει ο κυβερνητικός ανασχηματισμός. Κι αυτό για να έχει σχηματισθεί πλήρως η εικόνα του παζλ των αλλαγών στα πρόσωπα και να έχει καθοριστεί και ο νέος τους ρόλος. Οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών επιμένουν ότι ο κ. Παπανδρέου εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να μετακινήσει στο υπουργείο Οικονομίας τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κάτι που έχει ζητήσει άλλωστε και ο ίδιος ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για την περαιτέρω αξιοποίηση της Λούκας Κατσέλη. Η ίδια πάντως με χθεσινή συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» μίλησε για συμφέροντα και συντροφικά μαχαιρώματα πίσω από τις φήμες για επικείμενη αντικατάστασή της. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες έχει τη σημασία του το γεγονός ότι το Υπουργικό Συμβούλιο για τον αναπτυξιακό νόμο που θα παρουσίαζε η κ. Κατσέλη δεν θα συνεδριάσει ούτε εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Πάντως ο κ. Παπανδρέου- όπως άλλωστε έχει αφήσει να διαρρεύσει η κυβέρνηση - θα καταλήξει πρώτα στις αποφάσεις του για τις υποψηφιότητες σε περιφέρειες και δήμους και μετά θα δημιουργήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα. Στις επιλογές του, λένε οι πληροφορίες, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που θα φθάσουν στην Ιπποκράτους σε σχέση με τις δημοτικότητες διαφόρων στελεχών ακόμη και υπουργών.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο μετακίνησης του Μ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Τι επεξεργάστηκε η επιτροπή των εισηγήσεων

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ξένων Εμπειρογνωμόνων για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης συνεστήθη τον περασμένο Φεβρουάριο με αντικείμενο την υποβολή προτάσεων για τον καλύτερο κυβερνητικό συντονισμό. Αποτελείται από τους Κέβιν Φέδερστοουν, καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στην έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και διευθυντή του ελληνικού παρατηρητηρίου του LSΕ, Ρίτσαρντ Πάρκερ, λέκτορα Δημόσιας Πολιτικής στη Σχολή Διακυβέρνησης του Χάρβαρντ, Ρότζερ Ουίλκινς, γενικό γραμματέα της Γενικής Εισαγγελίας της κυβέρνησης της Αυστραλίας και ειδικό σύμβουλο του πρωθυπουργού της χώρας, Λιφ Παγκρότσκι, βουλευτή και πρώην υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου της Σουηδίας και Τζεφ Μάλγκαν, τέως επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού του γραφείου του βρετανού πρωθυπουργού.

Οι προτάσεις που επεξεργάστηκε η Επιτροπή αφορούν: 1 Τη δομική αναμόρφωση των υπηρεσιών του γραφείου του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

2 Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία της κυβέρνησης.

3 Την αλλαγή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και παράλληλα την εμπέδωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης.

4 Την αποτελεσματικότερη λειτουργία των κυβερνητι κών οργάνων. 5 Την εισαγωγή ενός μεταβατικού μοντέλου στη διαδοχή των κυβερνήσεων.

6 Την κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας του Υπουργικού Συμβουλίου. 7 Την αλλαγή κανονισμού του Υπουργικού Συμβουλίου.

8 Την αξιολόγηση και θεσμοθέτηση των διαδικασιών επιλογής στελεχών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης. source:tanea.gr
top