Αθάνατα ή θανάσιμα τα 

νερά από τα Τάρταρα...


Αθάνατα ή θανάσιμα τα νερά από τα Τάρταρα
Αθάνατα ή θανάσιμα; Προκάλεσαν την αθανασία του Αχιλλέα ή το θάνατο του Μεγαλέξανδρου;
Τα ύδατα της Στυγός στο όρος Χελμός της Αχαΐας, τα περίφημα νερά της αρχαιότητας από τα Τάρταρα, έχουν απασχολήσει από τον Παυσανία και τον Ησίοδο μέχρι φιλολόγους, τοξικολόγους αλλά και απλούς ορειβάτες.
Είναι όμως αληθινές οι φήμες για τις δηλητηριώδεις ιδιότητες του; «Πολύ πιθανόν» απαντά η ιστορικός Άντριεν Μείτζορ, ερευνήτρια του πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ.
Πρόσφατα, εξάλλου, τα ύδατα της Στυγός (γνωστά και «μαυρονέρι») κατηγορήθηκαν και για το θάνατο του Μεγαλέξανδρου! Ποια όμως εκδοχή είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, η «αθανασία» του Αχιλλέα ή ο θάνατος του Μεγαλέξανδρου;
Σύμφωνα με τους τοξικολόγους, τα νερά της Στυγός που πηγάζουν από τον ποταμό Κράθη, περιέχουν ένα βακτηρίδιο την οποίο παράγει μια ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA με αρχικά συμπτώματα αυτά της αδυναμίας, της κόπωσης και των ξαφνικών πόνων με κατάρρευση -εν συνεχεία- των εσωτερικών οργάνων του ανθρώπου, ανάλογα συμπτώματα δηλαδή με αυτά που εμφανίστηκαν στο Μεγαλέξανδρο προτού πεθάνει.
Πάντως αρκετοί από τους κατοίκους της Ακράτας Αχαΐας που βρίσκεται κοντά στα νερά, δηλώνουν ότι έχουν δοκιμάσει από το «αθάνατο νερό» χωρίς έχουν πάθει τίποτα. Μένει λοιπόν να δούμε αν θα εμφανίσουν σημάδια αθανασίας!source:madata.gr
top