Στην Αθήνα ο Μπέντζαμιν 

Νετανιάχου...


Μια από τις πλέον σημαντικές πολιτικές επισκέψεις στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, όταν και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος θα προσγειωθεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος του Ισραήλ, που θα μεταφέρει τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την υψηλόβαθμη ισραηλινή αντιπροσωπεία στη χώρα μας.
Μια επίσκεψη, η πρώτη επίσημη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα, που παρασκηνιακά ελπίζεται να αλλάξει τις εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδικά μετά τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στο ισραηλινο-τουρκικό μέτωπο και την ακραία αντιπαράθεση στον άξονα Άγκυρας - Τελ Αβίβ, μετά το ρεσάλτο στο τουρκικό πλοίο ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας
Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν στο Ισραήλ στις 22 Ιουλίου
Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν στο Ισραήλ στις 22 Ιουλίου
Οι εμπορικές πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις των δύο κρατών θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια κομβική περίοδο για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά κυρίως για τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα.
Το ισχυρό εβραϊκό λόμπι θεωρείται εν προκειμένω από την Αθήνα ως καταλύτης στις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου να βγάλει εκ νέου τη χώρα στις διεθνείς αγορές, από όπου οσονούπω η Ελλάδα θα αναζητήσει στήριξη για την αναχρηματοδότηση του χρέους της.
Ταυτόχρονα, οι δύο υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες θα θέσουν η μία στην άλλη το ανοιχτό ζήτημα των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, που ετέθη εν αμφιβόλω μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίες ανάγκασαν την Αθήνα υπό το βάρος των εξελίξεων και των εσωτερικών αντιδράσεων να τις ακυρώσει.
Πιθανότατα, οι δύο πλευρές, που εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα συνεργάζονται στενά στον αεροναυτικό τομέα, θα προχωρήσουν σε συμφωνία επανέναρξης των κοινών ασκήσεων από το φθινόπωρο.
Η επίσκεψη Νετανιάχου ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ, καθώς έρχεται ως ανταπόδοση της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στο τέλος Ιουλίου.
Ταυτόχρονα γίνεται, παρότι η ισραηλινή διπλωματία περνά δύσκολες εσωτερικές ώρες.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου βρίσκεται στα μαχαίρια με τους Ισραηλινούς διπλωμάτες, οι οποίοι ζητούν μισθούς ανάλογους με αυτούς των υπαλλήλων υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας.
Μετά την πρωτοφανή για τα δεδομένα του Ισραήλ απόφαση των διπλωματών να μην οργανώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Νετανιάχου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση πήρε την εξίσου πρωτοφανή απόφαση να αναθέσει στη Μοσάντ την οργάνωση της επίσκεψης.
Από την επιχείρηση κατά της νηοπομπής
Από την επιχείρηση κατά της νηοπομπής
Μόνο από αυτήν τη τοποθέτηση της ισραηλινής κυβέρνησης αποδεικνύεται η βαρύνουσα σημασία που δίδει το Τελ Αβίβ στην επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα, καθώς το Ισραήλ ψάχνει εναγωνίως να ρίξει γέφυρες επικοινωνίες με τους γείτονες του - κοντινούς και μη- καθώς, το διάστημα που ακολούθησε της ισραηλινής επιχείρησης κατά της νηοπομπής στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, το Τελ Αβίβ απομονώθηκε διπλωματικά και η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχθηκε σφοδρή εσωτερική κριτική. Προφανής η θέση της ισραηλινής κυβέρνησης για το άνοιγμα προς την Ελλάδα διαφάνηκε από το δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας «Haaretz», όπου πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου «δεν προτίθεται να αφήσει την απεργία να υπονομεύσει τη στρατηγική απόφαση για ενίσχυση των δεσμών με την Ελλάδα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή».source:zougla.gr
top