Πειράματα σε ποντίκια 

δίνουν ελπίδες στους 

καρδιοπαθείς...

Ιωάννα Μαμάη
Ύστερα από έρευνα και μελέτες Αμερικανοί επιστήμονες μέσω πειραμάτων σε ποντίκια έκαναν κοινά κύτταρα της καρδιάς να μετατραπούν σε κύτταρα καρδιακού μυ δίχως να περάσουν από ενδιάμεσο στάδιο ύστερα από επέμβαση σε τρία γονίδια.


Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη τεχνική έχει τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους τότε αποτελεί θετικό γεγονός για εκατομμύρια ασθενείς με καρδιοπάθεια οι οποίοι δε θα χρειάζεται να υποβληθούν σε μεταμοσχεύσεις.

Η μελέτη μαζί με τα πειράματα παρουσιάστηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell από τον επικεφαλής  βιολόγο Ντίπακ Σριβαστάβα, ο οποίος είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Καρδιοαγγειακών Παθήσεων Γκλαντστόουν στο Σαν Φρανσίσκο.

Στην περίπτωση που καταστραφεί ο καρδιακός μυς, μέσω του οποίου η καρδιά χτυπά, τότε δεν μπορεί να διορθωθεί από μόνος του και όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση χειροτερεύει με συχνή κατάληξη την μεταμόσχευση καρδιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Σριβαστάβα, χρησιμοποιήθηκαν ινοβλάστες (τύπος κοινών δομικών κυττάρων της καρδιάς) οι οποίοι παρόλο που δε χτυπούν, στηρίζουν την καρδιά και στη συνεχεία τα μετατρέπει σε κύτταρα του καρδιακού μυ που ασταμάτητα συστέλλεται και διαστέλλεται, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο την καρδιά να χτυπά φυσιολογικά.

Το επόμενο διάστημα οι μελετητές θα κάνουν το ίδιο σε ανθρώπινες καρδιές ωστόσο τα αποτελέσματα παραμένουν αβέβαια.

Δείτε την έρευνα πλήρης http://www.cell.com/abstract/S0092-8674(10)00771-3
source:cosmo.gr
top