Τρομοκρατική επίθεση κατά ιαπωνικού σούπερ τάνκερ...
«Τρομοκρατική επίθεση» εναντίον του ιαπωνικού τάνκερ στα Στενά του Χορμούζ δείχνει η έρευνα που διεξάγεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ίχνη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού εντόπισαν οι έρευνες στο ιαπωνικό σουπερτάνκερ, στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη την περασμένη εβδομάδα καθώς έπλεε κοντά στα Στενά του Χορμούζ, επιβεβαιώνοντας ότι το πλοίο έγινε στόχος «τρομοκρατικής επίθεσης», μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επικαλούμενο πηγή της ακτοφυλακής.
«Έρευνα η οποία διεξήχθη από ειδικευμένη ομάδες επιβεβαίωσε ότι το τάνκερ έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης», αναφέρεται στο τηλεγράφημα.
«Ειδικοί επί των εκρηκτικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι οποίοι περισυνέλεξαν και εξέτασαν δείγματα, εντόπισαν ρήγμα στη δεξιά πλευρά του πλοίου επάνω από την ίσαλο γραμμή και υπολείμματα αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού», είπε.
Το πλήρωμα του τάνκερ M.Star, μήκους 333 μέτρων, ανέφερε έκρηξη λίγη ώρα μετά τα μεσάνυκτα την περασμένη Τετάρτη, από την οποία τραυματίσθηκε ένας ναύτης, χωρίς να υπάρξει διαρροή πετρελαίου και προβλήματα στη ναυσιπλοΐα.
Το περιστατικό προκάλεσε τη διατύπωση πολλών σεναρίων για το αίτιο της έκρηξης, εκκινώντας από γιγάντιο κύμα και φθάνοντας μέχρι τη σύγκρουση με αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο.
Πριν από δύο ημέρες, οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για το συμβάν.
Από τα Στενά του Χορμούζ, ανάμεσα στο Ιράν, τον Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, περνά το 40% του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης. Στην περιοχή περιπολούν αμερικανικά και άλλα πολεμικά πλοία. Η Αλ Κάιντα έχει απειλήσει κατά το παρελθόν με επιθέσεις εναντίον των πλοίων στα Στενά.
source:kathimerini.gr
top