«Μαχαίρι» στο μαύρο 

πολιτικό χρήμα...

Μειώνονται κατά 70% οι εκλογικές δαπάνες στις περιφέρειες- Στο μισό και στους δήμους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση



Τέλος στο μαύρο χρήμα της προεκλογικής περιόδου βάζει ο νέος νόμος του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, που περιορίζει δραστικά τα ανώτατα όρια εκλογικών δαπανών για τους περιφερειακούς και δημοτικούς συνδυασμούς.

Μαχαίρι κατά 70% μπαίνει στις εκλογικές δαπάνες στις οποίες θα μπορούν να προβούν οι υποψήφιοι συνδυασμοί για τις 13 νέες αιρετές περιφέρειες, ενώ ανάλογες περικοπές προβλέπονται και στους δήμους- για παράδειγμα, στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, τον Δήμο Αθηναίων, οι δαπάνες για καθέναν εκ των υποψηφίων συνδυασμών δεν μπορούν να φτάσουν τα 322.500 ευρώ, από 684.000 ευρώ που ήταν το 2006.

Αυτό προκύπτει από τις δύο υπουργικές αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες, σχετικά με το ανώτατο όριο δαπανών σε περιφέρειες και δήμους και οι οποίες απορρέουν από τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με αυτές, κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μπορεί να δαπανήσει από 1.500

έως 3.500 ευρώ και κάθε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος από 2.500 ευρώ έως 13.500 ευρώ - ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου ή της περιφέρειας όπου θέτει υποψηφιότητα.

Αυστηρότερες ποινές προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για όσους παραβούν τους κανόνες για τα όρια προεκλογικών δαπανών. Με ποινή έκπτωσης απειλούνται υποψήφιοι και συνδυασμοί σε περίπτωση που υπερβούν κατά 1/3 το ανώτατο όριο δαπανών, ενώ το προηγούμενο καθεστώς όριζε την αντίστοιχη ποινή για υπέρβαση κατά 1/2 των δαπανών.

Περιορισμοί τίθενται και στη δυνατότητα χρηματοδότησης υποψηφίων και συνδυασμών από το ίδιο πρόσωπο. Κάθε υποψήφιος μπορεί να λάβει έως 500 ευρώ από το ίδιο πρόσωπο, ενώ οι συνδυασμοί έχουν δικαίωμα χρηματοδότησης από το ίδιο πρόσωπο έως 2.000 ευρώ. Πρόστιμο φυλάκισης ενός έτους αλλά και αυξημένες χρηματικές ποινές περιμένουν όσους παραβιάσουν τις διατάξεις αυτές. Ετσι, ο χρηματοδότης θα τιμωρείται με πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 20.000 έως 50.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα το πρόστιμο ήταν από 2.000 έως 10.000 ευρώ.

Οι υπεύθυνοι των συνδυασμών και οι υποψήφιοι που έλαβαν χρηματοδότηση από το ίδιο πρόσωπο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμο 20.000 έως 50.000 ευρώ, αντί των 10.000 ευρώ όπως οριζόταν μέχρι σήμερα.

Παράλληλα ορίζεται πως η διακίνηση όλων των εσόδων και εξόδων των συνδυασμών πρέπει να γίνεται κατά 95% μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ενώ καταργείται και η δυνατότητα διάθεσης κουπονιών παρά μόνον εάν πρόκειται για εισιτήρια εκδηλώσεων- η ρύθμιση αυτή είχε προκαλέσει μάλιστα την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ.

Τροποποιήσεις φέρνει ο νέος νόμος και στις Επιτροπές Ελέγχου των κανόνων προεκλογικών δαπανών και προβολής. Προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια θα συμμετέχουν πλέον σε αυτές ο πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου της έδρας της περιφέρειας, ένα μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην έδρα της περιφέρειας και ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ.


Χωρίς πολιτικά γραφεία οι υποψήφιοι

ΜΟΝΟΝ ένα εκλογικό κέντρο ανά εκλογική περιφέρεια (τα σημερινά δημοτικά διαμερίσματα ή τους σημερινούς δήμους που συνενώνονται με τον «Καλλικράτη» για τις δημοτικές εκλογές και τις σημερινές νομαρχίες για τις περιφερειακές εκλογές) θα μπορούν να λειτουργούν οι υποψήφιοι συνδυασμοί των δήμων και των περιφερειών. Ούτε εκλογικά κέντρα, ούτε πολιτικά γραφεία επιτρέπονται, αντιθέτως, στην περίπτωση των υποψηφίων συμβούλων.

Περιορισμοί τίθενται και για τις εμφανίσεις τους σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα κατά την προεκλογική περίοδο. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να εμφανιστούν μία φορά σε εθνικής εμβέλειας μέσα και έως δύο φορείς σε τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, ενώ περιλαμβάνονται σε αυτές τις εμφανίσεις προσωπικές συνεντεύξεις, συμμετοχή σε πάνελ, ακόμη και στα δελτία ειδήσεων.source:tanea.gr
top