Το καλοκαίρι και… 
τα μάτια σας...
Οι κλιματικές συνθήκες, η θάλασσα και ο ήλιος δημιουργούν κινδύνους για τα μάτια μας
 Ελένα Κιουρκτσή
H αύξηση της ηλιοφάνειας και της υπεριώδους ακτινοβολίας, η πολύωρη παραμονή μας στη θάλασσα και η σχετική ελάττωση -λόγω κλιματικών συνθηκών- των δακρύων έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διάφορων οφθαλμικών προβλημάτων Επίσης, είναι πολύ συχνές και οι -φαινομενικά επιπόλαιες- μολύνσεις των ματιών (ακάθαρτες θάλασσες, κακό ντεμακιγιάζ, κακή συντήρηση φακών επαφής κ.λπ. οι αιτίες τους). Ολα αυτά, σε συνδυασμό με διάφορα ξένα σώματα (άμμος, φύκια κ.ά.), που μπορούν να μπουν στα μάτια μας, δύνανται, εφόσον αδιαφορήσουμε, να μας δημιουργήσουν από έντονες ενοχλήσεις έως σοβαρότερα οφθαλμολογικά προβλήματα, εξηγεί ο κ. Νίκος Γ. Τσιούμας, χειρουργός οφθαλμίατρος. Ιδιαίτερα η ερυθρότητα στα μάτια, δηλαδή το να κοκκινίζουν και να μας ενοχλούν -κυρίως κατά τη διάρκεια των διακοπών-, είναι μια κοινότοπη ενόχληση, που μπορεί απλώς να προέρχεται από την ευαισθησία του ματιού στο θαλασσινό νερό, το οποίο είναι πλούσιο σε αλάτι.
Ομως, ενδεχομένως να οφείλεται σε κάποια αντίδραση στο χλώριο της πισίνας ή απλώς στη χρήση της -όπου παρατηρούνται συχνά μεταδοτικές επιπεφυκίτιδες-, σε ερεθισμούς που προκαλεί η άμμος αν εισχωρήσει στα μάτια καθώς και στην ύπαρξη μικροβίων και ιών που προκαλούν φλεγμονές. Ενας άλλος λόγος είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή η ξηροφθαλμία από τη ζέστη ή το ξηρό περιβάλλον, που προκαλεί ο κλιματισμός.
Οι χρήστες φακών επαφής είναι πιο επιρρεπείς στις φλεγμονές και στις μολύνσεις αυτή την περίοδο. Συνήθη συμπτώματα είναι το τσούξιμο, η ερυθρότητα, η αίσθηση ξένου σώματος, η παροδική θολερότητα της όρασης που καθαρίζει με το ανοιγοκλείσιμο του ματιού, η φαγούρα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος.
Γι' αυτό, όταν βρίσκονται σε διακοπές, καλό είναι να χρησιμοποιούν ημερήσιους φακούς επαφής -και όχι μηνιαίους ή ετήσιους-, να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή τα άπλυτα χέρια με τα μάτια τους και να προσπαθούν να μην τους φορούν όταν κάνουν μπάνιο στη θάλασσα. Σε περίπτωση που αισθανθούν οποιαδήποτε ενόχληση, θα πρέπει να βγάζουν αμέσως τους φακούς και να μη συνεχίζουν να τους χρησιμοποιούν έως ότου συμβουλευτούν ειδικό.
Στα φαρμακεία πωλούνται αντισηπτικά και αγγειοσυσταλτικά σκευάσματα για ήπιες περιπτώσεις. Οι λοιμώδεις επιπεφυκίτιδες θεραπεύονται με αντιβιοτικά κολλύρια, ενώ κολλύριο κορτιζόνης δίνεται μόνο έπειτα από εξέταση στον οφθαλμίατρο. Τέλος, οι ξηρές κερατοεπιπεφυκίτιδες αντιμετωπίζονται κυρίως με τεχνητά δάκρυα, ενώ οι αλλεργικές υποχωρούν με αντιισταμινικά κολλύρια. Ωστόσο, σε οποιαδήποτε περίπτωση ερεθισμού, η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι επιβεβλημένη χωρίς καθυστέρηση. Διότι κάθε ενόχληση στα μάτια είναι φρόνιμο να ελέγχεται από τον ειδικό γιατρό και όχι να οδηγούμαστε στον φαρμακοποιό για κάποιο κολλύριο που πιθανόν να μας ανακουφίσει, αλλά ταυτόχρονα να συγκαλύψει κάποια πάθηση με όλα τα αρνητικά, εξαιτίας αυτού, ενδεχόμενα.
Κανόνες πρόληψης
Σημαντικό μέτρο - και όχι μόνο το καλοκαίρι- είναι το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.
Μετά την πισίνα ή το μπάνιο στη θάλασσα, πρέπει να ξεπλένουμε τα μάτια μας με άθφονο καθαρό νερό ( ποθ ανακουφίζει και από ενδεχόμενες ενοχλήσεις)
Η χρήση απορροφητικών γυαλιών ηλίου καλής ποιότητας είναι απαραίτητη, διότι οι αρνητικές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αθροιστικές και ιδιαίτερα επικίνδυνες
source:kathimerini.gr
top