Γιατί παραιτήθηκε η νομική 

σύμβουλος του πρωθυπουργού;



Γιατί παραιτήθηκε η νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού;
Την παραίτησή της από τη θέση του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού υπέβαλε τη Δευτέρα η κα Γλυκερία Σιούτη.

Η παραίτηση της κας Σιούτη υπεβλήθη για λόγους ευθιξίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, αφού ήταν αυτή που πρότεινε τον κ. Άγγελο Χασαπόπουλο για τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη για την υποστήριξη του γραφείου της.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος και για τις υπόλοιπες θέσεις συμβούλων, με ονομαστική αναφορά στον Ιταλό πρώην υπουργό Οικονομικών, Tommaso Padoa Schioppa, ο οποίος «σε αντίθεση με όσα έχουν κατά καιρούς αναφερθεί από ΜΜΕ, δεν δέχθηκε οποιαδήποτε αμοιβή και αυτό παρά τη δυνατότητα που παρέχει η σχετική διάταξη του νόμου».

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου έχει ως εξής:

Σχετικά με τις αναφορές ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης στην πρόσληψη επιστημονικών συνεργατών στις υπηρεσίες του γραφείου του Πρωθυπουργού, τα ονόματα των οποίων είδαν το φως της δημοσιότητας, η αλήθεια έχει ως έξης:

• Πράγματι προτάθηκε από την νομική σύμβουλο του Πρωθυπουργού, η πρόσληψη του κ. Άγγελου Χασαπόπουλου ως επιστημονικού συνεργάτη για την υποστήριξη του γραφείου της. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή.

• Παρότι για τους μετακλητούς δεν απαιτείται η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων για να προσληφθούν, δεν θα ολοκληρωθεί για λόγους δεοντολογίας η διαδικασία πρόσληψης του κ. Χασαπόπουλου.

• Η νομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, καθηγήτρια κα Γλυκερία Σιούτη, υπέβαλε την παραίτησή της για λόγους ευθιξίας. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος την ευχαρίστησε για τις μέχρι τώρα υπηρεσίες της.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρωθυπουργός έχει συστήσει επιτροπή που εξετάζει τις λειτουργίες των υπηρεσιών του πρωθυπουργικού γραφείου καθώς και όλες τις πτυχές του συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να μελετηθούν οι καλύτερες πρακτικές, αξιοποιώντας την εμπειρία χωρών με σύγχρονες δομές διοίκησης.

Με αφορμή την υπόθεση αυτή και τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα για το γραφείο του Πρωθυπουργού και τον προβλεπόμενο αριθμό προσωπικού σε αυτό, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

• Οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας μετακλητών υπαλλήλων στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ανέρχονταν σε 105. Αυτές αυξήθηκαν πρόσφατα κατά 20, προκειμένου να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες.

• Από το σύνολο των θέσεων αυτών, μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί μόνον οι 72, εκ των οποίων, οι 45 είναι αποσπασμένοι και οι 27 μετακλητοί υπάλληλοι.

Είναι σαφές ότι η προβλεπόμενη στελέχωση των υπηρεσιών του γραφείου του Πρωθυπουργού στην Ελλάδα είναι ποσοτικά κατά πολύ υποδεέστερη από αυτή που ισχύει σε άλλες χώρες με παρόμοιο μέγεθος και επίπεδο ανάπτυξης.

Τέλος, σχετικά με την περίπτωση της ανάθεσης καθηκόντων συμβούλου του Πρωθυπουργού, στον Ιταλό πρώην Υπουργό Οικονομικών, Tommaso Padoa Schioppa, είναι αναγκαίο να σημειωθεί ότι, ο κ. Schioppa, σε αντίθεση με όσα έχουν κατά καιρούς αναφερθεί από ΜΜΕ, δεν δέχθηκε οποιαδήποτε αμοιβή και αυτό παρά τη δυνατότητα που παρέχει η σχετική διάταξη του νόμου.

Όλα έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται «στο φως της ημέρας» και είναι πάντα συνεπή με τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με την οργάνωση των υπηρεσιών που υποστηρίζουν το γραφείο του και την αποτελεσματική λειτουργία της Κυβέρνησης.

Οτιδήποτε άλλο δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.
Η απόφαση Παπανδρέου συνοδεύθηκε από μια ασυνήθιστη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού στην οποία για πρώτη φορά επιχειρείται να δοθεί απάντηση στα όσα διατυπώνονται εδώ και εβδομάδες σε μερίδα μέσων ενημέρωσης για πληθώρα «ημετέρων» που προσλαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της λιτότητας. Το γραφείο του κ. Παπανδρέου υποστηρίζει πως «είναι σαφές ότι η προβλεπόμενη στελέχωση των υπηρεσιών του γραφείου του Πρωθυπουργού στην Ελλάδα είναι ποσοτικά κατά πολύ υποδεέστερη από αυτή που ισχύει σε άλλες χώρες με παρόμοιο μέγεθος και επίπεδο ανάπτυξης» και παραθέτει σειρά αριθμητικών στοιχείων για να αποδείξει ότι οι προσλήψεις επιστημονικών συνεργατών που απαιτούνται για την αποτελεσματική λειτουργία του γραφείου είναι λιγότερες από αυτές που προβλέπονται. Ωστόσο, αυτό σε τίποτε δεν απομειώνει το πολιτικό ζήτημα που δημιουργήθηκε και οδήγησε στην αποπομπή της κ. Σιούτη, η οποία έγινε χωρίς δεύτερες σκέψεις και έπειτα από έναν τηλεφωνικό γύρο επαφών του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο, υπουργούς, αλλά και με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.

20 επιστημονικοί συνεργάτες
Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού υπερασπίζεται πλήρως την πρόσληψη των 20 επιστημονικών συνεργατών, αναφέροντας ότι «οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας μετακλητών υπαλλήλων στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ανέρχονταν σε 105. Αυτές αυξήθηκαν πρόσφατα κατά 20, προκειμένου να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες. Από το σύνολο των θέσεων αυτών, μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί μόνον οι 72, εκ των οποίων οι 45 είναι αποσπασμένοι και οι 27 μετακλητοί υπάλληλοι». Τονίζεται μάλιστα ότι «όλα έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται "στο φως της ημέρας" και είναι πάντα συνεπή με τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με την οργάνωση των υπηρεσιών που υποστηρίζουν το γραφείο του και την αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια».

Με αφορμή τις αναφορές αυτές ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλος, ανέφερε σχετικά σε δήλωσή του: «Για αξιοκρατία μας μιλούσε προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου. Τώρα, με αυτά που αποκαλύπτονται για το πρωθυπουργικό γραφείο, αντιλαμβανόμαστε όλοι τι εννοούσαν».


«Μελετώνται βαθιές τομές»

ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού προστίθεται ακόμη ότι «ο Πρωθυπουργός έχει συστήσει επιτροπή που εξετάζει τις λειτουργίες των υπηρεσιών του πρωθυπουργικού γραφείου, καθώς και όλες τις πτυχές του συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να μελετηθούν οι καλύτερες πρακτικές, αξιοποιώντας την εμπειρία χωρών με σύγχρονες δομές διοίκησης». Από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διέρρεε ότι η όλη συζήτηση είναι χωρίς αντικείμενο, διότι σε μια χώρα όπου το μοντέλο διακυβέρνησης είναι πρωθυπουργοκεντρικό, απαιτούνται άμεσα βαθιές τομές προκειμένου να στηριχθεί αποτελεσματικά η προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι στην Αυστραλία στο πρωθυπουργικό γραφείο εργάζονται 1.500 σύμβουλοι και στη Νορβηγία 700 και ανάλογοι είναι οι αριθμοί συμβούλων σε πρωθυπουργικά γραφεία άλλων χωρών.

Στην ίδια ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιήθηκε η καρατόμηση της Γλυκερίας Σιούτη, γίνεται αναφορά και στην πρόσληψη ως συμβούλου του Πρωθυπουργού του ιταλού πρώην υπουργού Οικονομικών Τομάζο Πάντοα-Σιόπα, για τον οποίο αναφέρεται ότι σε αντίθεση με όσα έχουν κατά καιρούς αναφερθεί από μέσα ενημέρωσης, δεν δέχθηκε οποιαδήποτε αμοιβή και αυτό παρά τη δυνατότητα που παρέχει η σχετική διάταξη του νόμου.


Δεν ήταν η πρώτη φορά...

Η ΑΠΟΠΟΜΠΗ της Γλυκερίας Σιούτη από το Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδίασε τους πολιτικούς κύκλους, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου είχε «κλείσει» τα αυτιά του για πολύ σοβαρότερα ζητήματα που την αφορούσαν. Πρόκειται για τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» τα οποία κατήγγειλαν ότι το 2007 η κ. Σιούτη συμμετείχε στη νομική ομάδα που είχε συγκροτήσει τότε ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος, προκειμένου να κωλυσιεργήσει την έρευνα που πραγματοποίησε αμερικανική νομική εταιρεία σε σχέση με τα σκάνδαλα που βάρυναν τη Siemens και για τα οποία υπήρξε η γνωστή συνέχεια. Η κ. Σιούτη είχε αρνηθεί τότε ότι ήταν δικηγόρος του Χριστοφοράκου και είχε ισχυριστεί ότι λειτούργησε με «απόλυτα νόμιμο και ηθικό τρόπο ως δικηγόρος κατά τους κανόνες της επιστήμης και του λειτουργήματός της». Η ίδια εφημερίδα την είχε κατηγορήσει επίσης ότι υπήρξε δικηγόρος αγγλικού ομίλου που ενδιαφερόταν για την ανάπτυξη περιοχής που ανήκε στη Μονή Τοπλού στην Κρήτη, αλλά η δικηγόρος απάντησε ότι υπήρξε νομική σύμβουλος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων που επιθυμούσε να πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο.

Στόχος ο Παμπούκης
Στη φάση εκείνη το περιβάλλον της υποστήριζε ότι μέσω αυτής στόχος ήταν να βληθεί πρώτα ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, πρόταση του οποίου αποτέλεσε η πρόσληψή της ως νομικής συμβούλου του Πρωθυπουργού και σε δεύτερο επίπεδο το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Είναι ακριβές ότι ο κ. Παμπούκης την περίοδο εκείνη πράγματι υπερασπίστηκε την επιλογή του έναντι των επιθέσεων που δεχόταν, υπεράσπιση που επανέλαβε και προς τον Πρωθυπουργό. Χθες μετά την αιφνίδια καρατόμησή της- για το σαφέστατα υποδεέστερο θέμα της πρόσληψης του βοηθού της που δεν είχε εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις- διατυπώθηκαν εκτιμήσεις ότι η αποπομπή αντανακλά και στον υπουργό Επικρατείας. Ο ίδιος πάντως απέφυγε οποιονδήποτε σχολιασμό.source:madata.gr
top