Ανασχέσεις ανέμων 

και κλιματικές αλλαγές...

Μία άνευ προηγουμένου σειρά κλιματολογικών γεγονότων "σημάδεψε" το φετινό καλοκαίρι


Στις αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί στα ατμοσφαιρικά ρεύματα που διατρέχουν τον πλανήτη βρίσκεται η αιτία των ακραίων καιρικών συνθηκών, υποστήριξε κλιματολόγος των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και κάλεσε τους ειδικούς να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στις αλλαγές των ρευμάτων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, οι ισχυροί μουσώνες στο Πακιστάν, το κύμα καύσωνα στη Ρωσία, οι καταρρακτώδεις βροχές και οι κατολισθήσεις στην Κίνα αποτελούν «ιδιαίτερα εξαιρετικά» καιρικά φαινόμενα.


«Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου σειρά γεγονότων που υπερβαίνει, σε ένταση, διάρκεια και γεωγραφική έκταση, όλα τα προηγούμενα ιστορικά φαινόμενα», αναφέρει ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και θέτει το ερώτημα στους ειδικούς εάν γνωρίζουν ότι αλλάζει η συχνότητα και η διάρκεια των φαινομένων «ανάσχεσης» των ρευμάτων αέρα αλλάζει.


Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διευθυντής του προγράμματος ερευνών για το κλίμα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και της UNESCO, Γκασέμ Ασράρ, δήλωσε ότι «τα τραγικά γεγονότα στο Πακιστάν και τη Ρωσία οφείλονται στην ανάσχεση των ρευμάτων αέρα».


Τέτοιες ανασχέσεις, οι οποίες είναι δυνατό να εντείνουν την υγρασία ή την θερμότητα, φαίνεται ότι γίνονται πλέον όλο και πιο συχνά.


Σύμφωνα με τον κ. Ασράρ, οι ανασχέσεις των ρευμάτων του αέρα πρέπει να μελετηθούν, όπως το Ελ Νίνιο και το Λα Νίνα στον Ειρηνικό Ωκεανό. 
source:skai.gr
top