Δύο οικογένειες στα χαρακώματα...

Μία δημαρχία διχάζει από τη Γλυφάδα μέχρι... τη Ρηγίλλης...

Διονύσης Νασόπουλος 


Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της νέας διαμάχης, το ερώτημα για πολλούς στη  Ν.Δ. και στη Γλυφάδα είναι γιατί οι γόνοι δύο  γνωστών πολιτικών οικογενειών (όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης- αριστερά- και η Αλεξάνδρα Πάλλη- δεξιά), είναι έτοιμοι για  έναν πρωτοφανή πόλεμο για τον δήμο...
Στη δεκαετία του ΄70 τα κορίτσια της Φάνης Πετραλιά και τα αγόρια του Γιάννη Βαρβιτσιώτη μάλωναν για το ποιος θα πρωτομπεί στο σχολικό της Σχολής Χουρδάκη στη Νέα Σμύρνη που θα τους μετέφερε τα μεσημέρια πίσω στη Γλυφάδα. Τρεις δεκαετίες μετά, ο πόλεμος ανάμεσα στους γόνους των δύο πολιτικών οικογενειών προκαλεί ταχυπαλμίες στη Ρηγίλλης.
O Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έχοντας εξασφαλίσει το γαλάζιο χρίσμα, ανακοίνωσε χθες κι επισήμως τη δημιουργία της δικής του δημοτικής κίνησης. Η Αλεξάνδρα Πάλλη θα ανακοινώσει τις δικές της αποφάσεις εντός της εβδομάδας, αλλά έως χθες το βράδυ εμφανιζόταν αμετακίνητη στην πρόθεσή της να τεθεί επικεφαλής- «αντάρτικου», όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα- συνδυασμού για τον τοπικό δήμο. Είναι προφανές ότι εάν ανάψει το φιτίλι, η μάχη της Γλυφάδας μπορεί να αναδειχθεί στο κορυφαίο εκλογικό στόρι για τη Ν.Δ., προκαλώντας σοβαρές πληγές και στην εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τις αρχές του καλοκαιριού, τόσο ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης όσο και η γενική γραμματέας του ΕΒΕΑ Αλεξάνδρα Πάλλη, είχαν μεταφέρει στη Ρηγίλλης το ενδιαφέρον τους για μια στροφή στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ο πρώτος πήρε απάντηση (και το διεκδικούμενο χρίσμα), η δεύτερη ουσιαστικά αγνοήθηκε από το κομματικό επιτελείο- και αυτό θεωρείται από την πλευρά της επαρκής λόγος για να προχωρήσει στη συγκρότηση συνδυασμού και να μην «αδειάσει» όσα τοπικά στελέχη έχουν προκρίνει την υποψηφιότητά της. Στο κομματικό παρασκήνιο εκτιμάται ότι ο Μιλτιάδης κέρδισε το χρίσμα σε ανταπόδοση της συμφωνίας του πατέρα του, Γιάννη Βαρβιτσιώτη, να αποχωρήσει από την προεδρία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση του Ευάγγ. Μεϊμαράκη. Σε αυτό το πολιτικό «δούναι και λαβείν», όπως λένε, η Αλεξάνδρα Πάλλη δεν είχε κάτι περισσότερο να προσφέρει.

Για τη Ρηγίλλης είναι παράδοξο να επιμείνει η κ. Πάλλη στην υποψηφιότητα από τη στιγμή που από μια μετακίνηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στον Δήμο Γλυφάδας κερδισμένη βγαίνει η μητέρα της Φάνη Πετραλιά. Η πρώην υπουργός, ως πρώτη επιλαχούσα στη Β΄ Αθηνών, θα επιστρέψει στη Βουλή. Και από επιτελικά στελέχη του κόμματος θεωρείται δύσκολο να αφήσει ανεκμετάλλευτη η οικογένεια Πετραλιά αυτήν την ευκαιρία και να ανοίξει μια «βεντέτα» με την οικογένεια Βαρβιτσιώτη που θα είναι δύσκολο να κλείσει για πολλά χρόνια.

Ηταν «λυκοφιλία»...
Το ενδεχόμενο αυτό δεν φαινόταν πιθανό στα χρόνια του ΄70, όταν οι δύο οικογένειες συνδέθηκαν φιλικά, έστω κι αν για πολλούς στη Ν.Δ. επρόκειτο για «λυκοφιλία». Δεν ήταν γείτονες. Η οικογένεια Πετραλιά ζούσε κοντά στην Αιξωνή και η οικογένεια Βαρβιτσιώτη στο Γκολφ, στο άλλο άκρο του παραλιακού δήμου. Η σύνδεση ήρθε μέσω των γόνων που υπήρξαν συμμαθητές, έκαναν μαζί μπάνιο στα Αστέρια κι έτρεχαν για παγωτό στου Δεληολάνη. Στην ίδια παρέα βρισκόταν και ο Παν. Καμμένος, η οικογένεια του οποίου επίσης υπήρξε συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα δύο σπίτια. Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, συνεχιστής μιας πολιτικής παράδοσης που ξεκινούσε από το 1840, ήταν βουλευτής (από τα χρόνια της ΕΡΕ) και εκείνη την εποχή υπουργός των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων Καραμανλή. Η Φάνη Πετραλιά, κόρη του άλλοτε γενικού γραμματέα Αθλητισμού και «αθάνατου» της ΔΟΕ Επαμ. Πετραλιά, δεν είχε ακόμη εμπλακεί στην ενεργό πολιτική και έριχνε το βάρος στην οικογενειακή επιχείρηση χαρτικής ύλης (Πάλλη). Για πρώτη φορά μπήκε στο κυνήγι του σταυρού το 1985 και έως και τις τελευταίες εκλογές μετρούσε στη Γλυφάδα εκατοντάδες «δισταυρίες» με τον πατέρα και, από το 2000, με τον υιό Βαρβιτσιώτη. Σε αυτές τις οικογένειες, όπως φοβούνται στη Ν.Δ., ο διχασμός χτυπά τώρα την πόρτα.

Από τη δεκαετία του ΄90 οι οικογένειες Βαρβιτσιώτη και Πετραλιά είχαν ενταχθεί στη λίστα με τις γαλάζιες «βαρονίες» και άρχισαν να καταγράφονται και οι πρώτες πολιτικές συγκρούσεις. Τον Νοέμβριο του 1993 η Φάνη Πετραλιά στήριξε την υποψηφιότητα Εβερτ απέναντι στον Γιάννη Βαρβιτσιώτη για τη διαδοχή του Κώστα Μητσοτάκη, ενώ το 1997 όταν ο Βαρβιτσιώτης πρωταγωνιστούσε για την εκλογή του Κώστα Καραμανλή, εκείνη επέλεξε στον πρώτο γύρο ξανά τον κ. Εβερτ και μόνον στον δεύτερο συντάχθηκε με τον μετέπειτα πρωθυπουργό. Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της νέας διαμάχης, το ερώτημα για πολλούς στη Ν.Δ. και στη Γλυφάδα είναι γιατί οι γόνοι δύο γνωστών πολιτικών οικογενειών και ιδίως ένας εν ενεργεία βουλευτής, όπως ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, είναι έτοιμοι για έναν πρωτοφανή πόλεμο για τον δήμο. Η αγάπη τους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την περιοχή που μεγάλωσαν είναι μια εξήγηση, αλλά αρκετοί θεωρούν ότι πίσω από αυτό το ενδιαφέρον κρύβεται και η αγωνία για την επόμενη- πολιτική- μέρα τους. Ο κ. Βαρβιτσιώτης βρισκόταν εκτός των πλάνων της νέας ηγεσίας και ο εύρωστος Δήμος Γλυφάδας παρέχει τη δυνατότητα για την απόκτηση μιας νέας μορφής εξουσίας, ενώ για την Αλεξάνδρα Πάλλη θεωρείται μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την είσοδο στην πολιτική.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
είναι ότι εάν εκλεγεί ο Μ. Βαρβιτσιώτης, θα επανέλθει στη Βουλή η Φ. Πετραλιά, μητέρα της Αλ. Πάλλη που επιμένει στη διεκδίκηση

Διπλωματική υποστήριξη...

ΜΕ ΤΗΝ υποψηφιότητα Δράκου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου συντάχθηκε χθες η Ελσα Παπαδημητρίου, έστω και με διπλωματικό τρόπο, ύστερα από ολιγόλεπτη συνάντησή της στη Ρηγίλλης με τον Αντώνη Σαμαρά. «Στηρίζω την κομματική επιλογή, αναγιγνώσκοντας πάντα με ρεαλισμό κάποια φαινόμενα...», ανέφερε η βουλευτής Αργολίδας μετά τη συνάντηση (η φωτό από την ΤV), ενώ σήμερα έχει κληθεί να μεταβεί στη Ρηγίλλης ο Αθ.

Γιαννόπουλος και να παραλάβει το «τελεσίγραφο» του προέδρου της Ν.Δ.

(για τη δημόσια στήριξη του Αθ. Χειμάρα στη Στερεά Ελλάδα). source:tanea.gr
top