Διατηρούν οι ΗΠΑ τη 

δυνατότητα ένοπλης δράσης στο Ιράκ...


Οι ΗΠΑ μπορούν να επιστρέψουν στην ένοπλη δράση όποτε κριθεί αναγκαίο, δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ρέιμοντ Οντιέρνο, τονίζοντας πως οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας θα είναι έτοιμες για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων τον ερχόμενο χρόνο.
Σύμφωνα με το στρατηγό Οντιέρνο (δηλώσεις στο CNN), το Πεντάγωνο σχεδιάζει να μειώσει στις 50.000 τις δυνάμεις του στο Ιράκ έως την 1η Σεπτεμβρίου (από 176.000) και οι στρατιώτες αυτοί θα παραμείνουν «έχοντας εκπαιδευτικό-συμβουλευτικό-βοηθητικό ρόλο» έως τον επόμενο χρόνο. «Αλλά φυσικά θα έχουν την δυνατότητα να προστατεύουν τον εαυτό τους και εάν κριθεί αναγκαίο να εκτελούν επιχειρήσεις μάχης, εάν αυτό τους ζητηθεί», πρόσθεσε.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αντίπαλοι «έχουν παταχθεί» και, παρ' όλη τη συνεχιζόμενη βία, το συνολικό επίπεδο ασφαλείας βελτιώνεται. Πάντως, «αν υπάρξει πλήρης αποτυχία των δυνάμεων ασφαλείας» ή αν διχαστεί το ιρακινό στράτευμα από πολιτικές διαμάχες, οι ΗΠΑ μπορούν να επανέλθουν σε μάχιμο ρόλο, τόνισε.
Αναφερόμενος στο Ιράν, υποστήριξε: «Πιστεύω πως οι Ιρανοί δεν επιθυμούν να δουν το Ιράκ να γίνεται μία σταθερή δημοκρατική χώρα. Θα επιθυμούσαν να δουν μία ευάλωτη θεσμικά κυβέρνηση, που δεν θα τους δημιουργεί προβλήματα στο μέλλον».source:tvxs.gr
top