Το μέλλον της εργασίας

ανήκει στις γυναίκες...


Ο Λάρι Σάμερς, πρώτος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα, έκανε την εξής πρόβλεψη: «Όταν η οικονομία αρχίσει και πάλι να κινείται, σε πέντε χρόνια, ένας άνδρας στους έξι ηλικίας 25 ως 54 ετών δεν θα δουλεύει». Το ποσοστό μπορεί να είναι και ακόμη μεγαλύτερο. Και ο λόγος είναι ότι η Αμερική δεν θα έχει πια τίποτα να τους προσφέρει ή ότι δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στην επέκταση της οικονομίας.

Όπως έγραψε το Νιούζουικ, «αν είναι τυχεροί, θα έχουν μια γυναίκα που θα χρηματοδοτεί τις ανάγκες τους».

Γιατί, για τις γυναίκες, όλα αλλάζουν, γράφει ο Σιλβέν Σιπέλ στη Μοντ. Πολύ σύντομα η γυναίκα δεν θα είναι πια το μέλλον του άνδρα - εκείνος θα είναι το παρελθόν της. Η τελευταία αμερικανική ανακάλυψη είναι ότι στο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο οι άνδρες είναι ξοφλημένοι.

Ο νικητής της τρομερής κρίσης που διέρχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι γένους θηλυκού. Το Νιούζουικ είχε πρόσφατα ένα τέτοιο εξώφυλλο. Το ίδιο και το μηνιαίο περιοδικό Ατλάντικ. Το αφιέρωμα του θερινού του τεύχους, που είχε την υπογραφή της Χάνα Ρόουζιν, διευθύντριας της ιστοσελίδας Double-X, είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο: «The end of men». Το τέλος των ανδρών.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

- Από τα 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί από τον Δεκέμβριο του 2007 στην Αμερική, το 66% κατέχονταν από άνδρες. Κι αυτό, παρόλο που οι τελευταίοι συνιστούν το 54% της δύναμης της εργασίας. Στη σύγχρονη οικονομία, η απασχόληση υψηλού κινδύνου είναι περισσότερο ανδρική.

- Το 1970, οι γυναίκες συνέβαλλαν κατά 6% στο αμερικανικό οικογενειακό εισόδημα. Σήμερα, το ποσοστό έχει φτάσει το 42,2%. Με αυτόν τον ρυθμό, η ανατροπή θα γίνει το 2019.

- Για πρώτη φορά στην ιστορία, στην ηλικιακή κατηγορία 30-44, υπάρχουν περισσότερες γυναίκες με πτυχίο παρά άνδρες.

- Σύμφωνα με μελέτη του Columbia Business School που έγινε σε 1.500 επιχειρήσεις από το 1992 ως το 2006, μεγαλύτερη επιτυχία σημειώνουν εκείνες που απασχολούν περισσότερες γυναίκες.

- Από τις 15 κατηγορίες επαγγελμάτων που θεωρούνται περισσότερο υποσχόμενα, μόνο δύο (η πληροφορική και η φρούρηση κτιρίων) είναι ανδρικά. Στα άλλα δεκατρία (νοσοκόμοι, βοήθεια στο σπίτι, φροντίδα μικρών παιδιών), οι γυναίκες ήδη υπερέχουν.

- Ο αριθμός των επιχειρήσεων που δημιουργούνται από γυναίκες τα δέκα τελευταία χρόνια μεγαλώνει δύο φορές ταχύτερα από τον εθνικό μέσο όρο.

- Από τους δέκα φοιτητές που θα πάρουν το πτυχίο τους το 2010, οι έξι είναι γυναίκες. Αποτελούν επίσης το 60% όσων παίρνουν μάστερ (τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τους φοιτητές με αμερικανική υπηκοότητα).

Σε μια κοινωνία της γνώσης, όπου η βιομηχανική παραγωγή μειώνεται σημαντικά, η εικόνα του «ματσό» φθίνει. Το σύμβολό του, ο καουμπόι του Μάρλμπορο, δεν κάνει ούτε για την παμπ. «Βρισκόμαστε στην αρχή ενός τσουνάμι», λέει η Νάνσι Κόεν από το Harvard Business School. «Μέσα στα δεκαπέντε επόμενα χρόνια, οι γυναίκες θα καταλάβουν τους χώρους εργασίας».

Είναι αλήθεια ότι ο μισθός μιας μάνατζερ αντιστοιχεί στο 77% του μισθού ενός άνδρα συναδέλφου της. Αλλά Η πρόοδος των υψηλών μισθών των γυναικών ήταν το 2009 κατά 43% μεγαλύτερη από εκείνη των ανδρών. Επιπλέον, και το σημαντικότερο, στη μεταβιομηχανική οικονομία τα γνωρίσματα που μετρούν είναι η κοινωνική ευφυΐα, η ικανότητα ανοίγματος στην επικοινωνία και η ικανότητα συγκέντρωσης. Και τα γνωρίσματα αυτά, γράφει η Ρόουζιν, κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζουν τους άνδρες…

Μα οι τελευταίοι είναι ηλίθιοι; Όχι - απλώς προσαρμόζονται πιο δύσκολα. Όπως λέει η Τζάκι Κινγκ, από το Αμερικανικό Συμβούλιο εκπαίδευσης, η οικονομία διάκειται πλέον χειρότερα απέναντι στους άνδρες.source:nooz.gr
top