Ασφυξία και οργή στη Ρωσία..

Πολιτικό «καύσωνα» φέρνουν οι φωτιές

 Περικλής Δημητρολόπουλος


▅Το πέπλο του τοξικού νέφους σκέπασε και τον γάμο που έγινε το Σάββατο στην πόλη Ριαζάν, περίπου 180 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.  Τουλάχιστον πενήντα πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στη Ρωσία
Στον αποπνικτικό κλοιό του τοξικού νέφους εξακολουθεί να βρίσκεται η Μόσχα, καθώς τουλάχιστον 50 πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτα στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας. Εκτός από τον υδράργυρο και τα τοξικά αέρια, σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα βρίσκεται και η οργή κατά της ρωσικής κυβέρνησης. Η Μόσχα θα συνεχίσει να πνίγεται στον καπνό τουλάχιστον έως την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας κι ενώ οι τιμές των τοξικών αερίων παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Σε μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι, οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα βρέθηκαν 3,1 φορές υψηλότερες από τα φυσιολογικά επίπεδα, των σωματιδίων 2 φορές και 2,5 φορές των υδρογονανθράκων.
Oι αρχές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση επεκτείνοντας σε 24ωρη βάση την επιχείρηση ελέγχου των εστιών στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας. Παράλληλα, και για πρώτη φορά εδώ και δύο εβδομάδες, οι δημοτικές αρχές της Μόσχας άνοιξαν 120 ειδικά κέντρα τα οποία διαθέτουν κλιματισμό προκειμένου οι Μοσχοβίτες «να πάρουν μια ανάσα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του δήμου.

Πυρηνική απειλή
Περίπου 350 χιλιόμετρα ανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας, στο Σάροβ, ο στρατός προχώρησε στη διάνοιξη ενός καναλιού μήκους 8 χιλιομέτρων σε μια προσπάθεια να προστατεύσει από τις φλόγες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της περιοχής. Το Σάροβ είναι μια κλειστή πόλη στο πυρηνικό εργοστάσιο του οποίου κατασκευάστηκε το 1949 η πρώτη ατομική βόμβα της σοβιετικής εποχής. Από τότε παραμένει το βασικό κέντρο πυρηνικής ενέργειας στη Ρωσία. Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών χαρακτήρισε την κατάσταση «υπό έλεγχο», ενώ ο επικεφαλής της μονάδας έχει διαβεβαιώσει, από την περασμένη Πέμπτη, τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα εκρηκτικά και ραδιενεργά υλικά από τις εγκαταστάσεις.

Εκτός όμως από το τοξικό νέφος που πνίγει τη Μόσχα και την πυρηνική απειλή στο Σάροβ, η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή που προκαλούν μεταξύ άλλων οι περίπου 4.000 άστεγοι και ο θάνατος τουλάχιστον 52 ανθρώπων. Αντίθετα απ΄ ό,τι συνηθιζόταν στη σοβιετική εποχή, το Κρεμλίνο αυτήν τη φορά δεν έκρυψε το μέγεθος της καταστροφής και απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια με αποτέλεσμα να επιχειρούν αυτήν τη στιγμή στη Ρωσία επίγειες και εναέριες δυνάμεις από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, αλλά και από μια σειρά πρώην σοβιετικών δημοκρατιών μεταξύ των οποίων είναι το Καζαχστάν, η Λευκορωσία, η Ουκρανία, η Λιθουανία και το Αζερμπαϊτζάν. Το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται στη Μόσχα και 159 πολωνοί πυροσβέστες, οι οποίοι μεταβαίνουν οδικώς στη Ρωσία με πενήντα πυροσβεστικά οχήματα. Η διεθνής κινητοποίηση, πάντως, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ήσσονα προσπάθεια που φαίνεται να καταβάλει ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λούζκοφ, ο οποίος στις αρχές της περασμένης εβδομάδας προτίμησε να φύγει για διακοπές. Σε εμφανή αδυναμία να αντιμετωπίσει την κατάσταση, το Κρεμλίνο καταφεύγει σε επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελίες για να κατευνάσει την κοινωνική δυσαρέσκεια. Καλώντας άλλους αξιωματούχους να τον μιμηθούν, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 350.000 ρούβλια (περίπου 9.000 ευρώ) από την προσωπική του περιουσία για την ανακούφιση των πληγέντων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στους μισθούς δύο ετών. Ομως, δεν επαρκεί παρά για την κάλυψη του ενός έκτου του κόστους κατασκευής ενός κατεστραμμένου από τις φλόγες σπιτιού.

Απάντηση Πούτιν
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν υποχρεώθηκε- μάλλον για πρώτη φορά όπως επισημαίνουν οι «Νew Υork Τimes»- να απαντήσει ως υπόλογος στις επικρίσεις που διατυπώνονται εις βάρος της κυβέρνησης. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε ένα χωριό στο Νίζνι Νοβγκόροντ, περιοχή όπου έχουν χάσει έντεκα άνθρωποι τη ζωή τους από τις πυρκαγιές. Παρουσίαζε το σχέδιο των αποζημιώσεων όταν τον διέκοψε μια γυναίκα: «Δεν κάνατε τίποτε, τα πάντα καίγονται, μη δίνετε υποσχέσεις», του είπε. Ο Πούτιν απάντησε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτε πλέον για το καμένο χωριό και - ασυνήθιστος σε επεισόδια του είδους- άρχισε να περιγράφει από την αρχή το σχέδιο αποζημιώσεων. Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει και η αντιπολίτευση, η οποία ζητεί ματαίως να κηρυχθεί η Μόσχα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να σταματήσει η λειτουργία όλων των εργοστασίων της περιοχής προκειμένου να μην επιβαρύνεται επιπλέον η ατμόσφαιρα.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι πυρκαγιές ανέδειξαν το βαθύτερο πρόβλημα αποδιοργάνωσης της χώρας, η οποία οφείλεται στο- τόσο αγαπημένο στον Βλαντίμιρ Πούτιν- υπερσυγκεντρωτικό σύστημα εξουσίας, αλλά και στην εκτεταμένη διαφθορά των τοπικών αρχών. Οι συνέπειες δεν άργησαν να φανούν: πολλοί πυροσβεστικοί σταθμοί στα χωριά σταμάτησαν να χρηματοδοτούνται και τα αντιπυρικά μέτρα της σοβιετικής εποχής εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους.
Προβλέπουν λαίλαπα ανατιμήσεων στα τρόφιμα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ για μια σειρά από βασικά τρόφιμα και προϊόντα εγκυμονεί η παρατεταμένη ξηρασία στην Ευρώπη, καθώς ήδη έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα οι καλλιέργειες από τα σιτηρά και τις ντομάτες μέχρι τις πατάτες και τα οπωροκηπευτικά.

Ειδικοί και αναλυτές προβλέπουν αύξηση των τιμών στα εποχικά τρόφιμα, με τη γερμανική κυβέρνηση να κάνει ήδη λόγο για αυξήσεις μεταξύ 12%- 15% τον Ιούνιο. Η ξηρασία πλήττει τόσο τη Δυτική Ευρώπη όσο κυρίως τη Νοτιοδυτική Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Σχεδόν όλες οι αγορές της Ευρώπης εκτιμούν μείωση στις σοδειές.

Η αναμενόμενη έλλειψη σιτηρών στη Ρωσία έχει οδηγήσει τις τιμές τους σε σημαντική άνοδο παγκοσμίως. Η Γαλλία επίσης, η μεγαλύτερη παραγωγός σιτηρών στην Ευρώπη, βιώνει τη μείωση της παραγωγής λόγω της ξηρασίας, που εκτιμάται σε 10%. Το ίδιο ισχύει για την άλλη μεγάλη παραγωγό, τη Γερμανία, ενώ όσο για την Ιταλία, την κύρια παραγωγό σκληρού σιταριού, η μείωση εκτιμάται ότι θα είναι ίση με εκείνη της γαλλικής. Αντίθετα στην Ισπανία, η πτώση παραγωγής σκληρού σιταριού αναμένεται σε 16%. Και αν οι προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή στην Ε.Ε. κινούνται στα παραπάνω επίπεδα, εκείνο που ανησυχεί είναι το πλήγμα στη ρωσική σοδειά. «Υπήρξαν κάποια προβλήματα ξηρασίας τον Ιούνιο, ωστόσο όχι τόσο σημαντικά όσο αυτά που βλέπουμε στη Ρωσία», σχολίασε ο Μichel Ρotier της Αgritel, μίας εταιρείας που μετρά το ρίσκο των τιμών στον αγροτικό τομέα.

Οι φόβοι
Εκείνο που φοβίζει τους ειδικούς είναι ότι ο αντίκτυπος στα τρόφιμα επεκτείνεται πέρα από τα σιτηρά. Τα προβλήματα άρχισαν φέτος τον χειμώνα εξαιτίας των ακραίων κλιματικών συνθηκών με θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές, που είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου. Από την άνοιξη μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού υπήρξε μεγάλη ξηρασία που έπληξε τις Βρετανία, Δυτική Γαλλία, Κάτω Χώρες, Βόρεια Γερμανία και Ελλάδα, με το πρόβλημα να επιδεινώνεται στην Ανατολική Ευρώπη. Ευτυχώς οι βροχές της άνοιξης ωφέλησαν τις καλλιέργειες σε Ισπανία και Ιταλία, αλλά όταν άρχισε το καλοκαίρι πολύ υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν και πάλι την παραγωγή. Το αποτέλεσμα;

Ενώσεις ιταλών αγροτών κάνουν λόγο φέτος για πτώση της παραγωγής ντομάτας κατά 12% εξαιτίας της έντονης ζέστης, ενώ οι ισπανοί συνάδελφοί τους μιλούν για 30%. Την ίδια εκτίμηση κάνουν και για τα πορτοκάλια, όπου ο κακός φετινός χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα να ανέβουν 30% οι τιμές στην Ισπανία (από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στην Ε.Ε.), γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αύξηση των εισαγωγών στις ευρωπαϊκές αγορές από τρίτες χώρες. Τις ίδιες επιπτώσεις είχε το κρύο και στη σοδειά ροδακίνων (γίνεται λόγος για μείωση τουλάχιστον 7%), όπου στις κύριες χώρες παραγωγής- Ιταλία, Ελλάδα και Γαλλία- οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 21% τον Ιούνιο.

Καλλιεργητές πατάτας στο Βέλγιο προβλέπουν 50% μείωση. Γερμανοί ζυθοποιοί αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με αυξημένες τιμές κριθαριού, με την παραγωγή του βασικού συστατικού της μπίρας να προβλέπεται ότι θα μειωθεί έως και κατά 20%, σύμφωνα με τους αγροτικούς συμβούλους της Αlfred C. Τoepfer Ιnternational. Ο κίνδυνος να αυξηθούν οι τιμές της μπίρας είναι ορατός. Η παραγωγή καλαμποκιού θα μπορούσε επίσης να μειωθεί κατά 15%.

Σύμφωνα με τον Βen Lloyd-Ηughes, επιστήμονα του κλίματος στο Walker Ιnstitute του Πανεπιστημίου του Reading στη Βρετανία, οι τιμές επηρεάζονται και στη Δυτική Ευρώπη λόγω ξηρασίας, ωστόσο η Νοτιοδυτική Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα. «Είναι οι λιγότερες βροχοπτώσεις και οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί στην περιοχή τα τελευταία 30 χρόνια ή και περισσότερο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Βουτιά στις μετοχές
Βουτιά πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές των μετοχών ζυθοποιίας και εταιρειών τροφίμων, αφού οι αγορές φοβούνται ότι το ράλι στις τιμές των σιτηρών θα μειώσει τα περιθώρια κέρδους τους.

Οι τιμές των σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν άλμα 25% επειδή η ξηρασία και οι πυρκαγιές στην Ανατολική Ευρώπη- κυρίως στη Ρωσία- κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις με σοδειές και ανάγκασαν τη Μόσχα να απαγορεύσει για κάποιο διάστημα τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FΑΟ) θεωρεί ότι δεν υπάρχει φόβος να δημιουργηθεί κρίση στην αγορά των τροφίμων. Οι φόβοι για μια τέτοια κρίση «δεν δικαιολογούνται αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Οργανισμός την προηγούμενη εβδομάδα, αν και προέβλεψε ότι φέτος η παραγωγή σιτηρών θα παρουσιάσει μείωση.

Την Παρασκευή, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι τιμές της δανικής Carlsberg υποχώρησαν 5%, ενώ της Diageo που έχει μεταξύ άλλων την μπίρα Guinness έχασαν πάνω από 2%. Η βρετανική Αssociated Βritish Foods υποχώρησε πάνω από 1,5%.
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Μείωση της παραγωγής σε βασικά προϊόντα σε όλη την Ευρώπη έφερε η ξηρασία

Ανησυχία για τις τιμές και στην Ελλάδα

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ κρατούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, παρακολουθώντας με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά σίτου.

Το ράλι των τιμών από τον Ιούνιο έως σήμερα στις ξένες αγορές αλλά και το εμπάργκο της Ρωσίας για εξαγωγές έχει προκαλέσει φόβους για ενδεχόμενες ανατιμήσεις και στην ελληνική αγορά, εάν δεν υπάρξει καμία θετική αλλαγή το επόμενο διάστημα.

«Είναι ακόμα νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις», λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αρτοποιητικών Μονάδων- αρτοβιομηχανιώνκ. Γιώργος Μαυρομαράς. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά ακόμα δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ανατιμήσεις στην εγχώρια αγορά».

Οπως τονίζει, μετά τον Σεπτέμβριο, η εικόνα θα είναι πιο καθαρή αφού θα μπορεί να γίνει μια συνολική αποτίμηση της παγκόσμιας παραγωγής, της προσφοράς και άρα της εξέλιξης των τιμών.

Στην Ελλάδα το 1/2 των σιτηρών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αλεύρων είναι εισαγόμενα και άρα οποιαδήποτε αύξηση των διεθνών τιμών θα επηρεάσει εκτός από τις τιμές των αλεύρων και τις τιμές των ελληνικών σιτηρών λόγω ενδεχόμενης αύξησης της ζήτησης. Πάντως μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ανατιμήσεις στην αγορά. Οι τιμές των αλεύρων σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Μιχάλη Μούσσιο, βρίσκονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα και συγκεκριμένα από 18 έως και 22 ευρώ το πενηντάκιλο τσουβάλι. «Η αγορά κρατά στάση αναμονής. Εφόσον συνεχιστεί το ράλι των διεθνών τιμών θα φανεί από το φθινόπωρο και μετά εάν θα έχουμε ανατιμήσεις και σε ποιο ποσοστό», εξηγεί.source:tanea.gr
top