Κατάθεση Νετανιάχου για 

την επίθεση στον στολίσκο...



Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα Δευτέρα η κατάθεση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην ισραηλινή επιτροπή, η οποία εξετάζει τις δικαστικές πτυχές της αιματηρής επίθεσης κατά του διεθνούς στολίσκου με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στις 31 Μαΐου.

Η εξέταση του Νετανιάχου θα γίνει εν μέρει δημοσίως και εν μέρει κεκλεισμένων των θυρών.

Η επιτροπή με πρόεδρο τον πρώην δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιακόβ Τιρκέλ συγκροτείται από πέντε μέλη, όλοι τους Ισραηλινοί. Δύο ξένοι παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, παρίστανται στις ακροάσεις, ο πρώην προτεστάντης πρωθυπουργός της Βορείου Ιρλανδίας Λορντ Τρίμπλ και ο απόστρατος στρατηγός της καναδικής στρατιωτικής δικαιοσύνης Κεν Ουότκιν.

Η αποστολή της επιτροπής είναι περιορισμένη. Συνίσταται στον καθορισμό της νομιμότητας, από πλευράς διεθνούς δικαίου, του αποκλεισμού που εφαρμόζεται από το Ισραήλ κατά της Γάζας και της επιδρομής κατά του στολίσκου, καθώς και των πράξεων των συμμετεχόντων και των διοργανωτών της διεθνούς πρωτοβουλίας.

Η επιτροπή δεν έχει δικαιοδοσία ούτε να εξετάσει τη διαδικασία της λήψης αποφάσεων από τους πολιτικούς παράγοντες, ούτε και να προτείνει προσωπικές κυρώσεις κατά των πολιτικών, ή στρατιωτικών υπευθύνων που προετοίμασαν, διέταξαν και εξετέλεσαν την επιδρομή στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εννέα Τούρκοι ακτιβιστές.

Ο υπουργός Αμύνης Εχούντ Μπαράκ θα εξετασθεί αύριο και ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου Γκάμπι Ασκενάζι, ο μόνος στρατιωτικός που θα καταθέσει στην επιτροπή, θα εξετασθεί την Τετάρτη. 
source:nooz.gr
top