Πριμ για εξόφληση 

εισφορών...

800.000 χρωστούν 15 δισ. ευρώ σε όλα τα Ταμεία

 Ηλίας Π. Γεωργάκης


Αυστηρές κυρώσεις, που μπορεί να φτάσουν και στο κλείσιμο επιχειρήσεων ή ακόμη και στην κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων, αντιμετωπίζουν οι εργοδότες που δεν θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους, με ευνοϊκό τρόπο, στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του 2010.

Συνολικά οφείλονται 15 δισ. ευρώ από 800.000 οφειλέτες σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Με τη νέα ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών με εκπτώσεις 80% και 60% για εφάπαξ εξόφληση ή καταβολή σε δόσεις, αντίστοιχα. Στόχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι να συγκεντρωθούν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της ρύθμισης περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ. Για το ΙΚΑ
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το ΙΚΑ, για τη ρύθμιση των οφειλών προβλέπεται:

●Εφάπαξ εξόφληση ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών, με έκπτωση 80% επί προσθέτων τελών (αυτοτελών και οίκοθεν), εφόσον υποβληθεί η συνημμένη αίτηση μέχρι 15-10-2010.

●Ρύθμιση με τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών (κατά τον μήνα έκδοσης της απόφασης ρύθμισης), μέχρι 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με απόφαση διευθυντή υποκαταστήματος ή Ταμείου Είσπραξης Εσόδων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (για ποσό συνολικής οφειλής αρμοδιότητάς τους), με έκπτωση 60% επί των πρόσθετων τελών (αυτοτελών και οίκοθεν), εφόσον υποβληθεί η συνημμένη αίτηση μέχρι 15/10/2010. ●Αν ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλει τις οριζόμενες με την απόφαση ρύθμισης δόσεις μέχρι και 4 συνεχόμενων, μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καταβολή των επόμενων δόσεων. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέχρι και 3 φορές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται εμπρόθεσμα οι δόσεις για 8 συνεχόμενους μήνες κάθε φορά. Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση παρατείνεται τόσους μήνες όσοι είναι οι μήνες τής μη καταβολής των δόσεων (με ανώτατο αριθμό δόσεων τις 48). Εντός κάθε οκταμήνου είναι δυνατή η εκπρόθεσμη καταβολή δόσης έως το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που είναι απαιτητή. Η παραπάνω εκπρόθεσμη καταβολή επιτρέπεται για μία δόση σε κάθε οκτάμηνο. Θα παρέχεται οίκοθεν (χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης από τον εργοδότη- οφειλέτη) η προβλεπόμενη εκ των ανωτέρω διατάξεων έκπτωση του 60% επί των προσθέτων τελών (οίκοθεν και αυτοτελών) στο ανεξόφλητο ποσό της οφειλής.

Για όσες εκ των περιπτώσεων των εργοδοτών είχε υποβληθεί αίτηση για έλεγχο και υπαγωγή σε ρύθμιση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 3833/2010 πριν από την έναρξη εφαρμογής των διατάξεων της εγκυκλίου, τα αρμόδια όργανα θα προβαίνουν στην έκδοση αποφάσεων σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες με αυτήν διατάξεις.

●Ρύθμιση με τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών (κατά τον μήνα έκδοσης της απόφασης ρύθμισης), σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Εσόδων (για ποσό συνολικής οφειλής αρμοδιότητάς της), με έκπτωση 60% επί των προσθέτων τελών (αυτοτελών και οίκοθεν), εφόσον υποβληθεί αίτηση για έλεγχο και ρύθμιση των οφειλών σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις μέχρι 15-10-2010. Μέχρι την έναρξή της κατά τα προαναφερόμενα, τα αιτήματα των οφειλετών για ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις (για συνολική οφειλή άνω των 300.000) θα εξετάζονται από τους διευθυντές των Ταμειακών Υπηρεσιών των υποκαταστημάτων ή των Ταμείων Είσπραξης Εσόδων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίοι θα κρίνουν και θα αποφασίζουν την υπαγωγή τους σε ρύθμιση. Σημειώνεται ότι στην αναστολή εκδοθέντων προγραμμάτων πλειστηριασμών και όλων των ενεργειών εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση των οφειλών με ευνοϊκό τρόπο, δηλαδή μέχρι τις 15-10-2010, προχωρεί η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Για τον ΟΑΕΕ
Οσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών με άλλες διατάξεις μπορούν να τις ξαναρυθμίσουν «με την προϋπόθεση ότι με αίτησή τους θα ζητήσουν τη διακοπή της προηγούμενης ρύθμισης για το μέρος της οφειλής που δεν έχει εισπραχθεί». Στις περιπτώσεις αυτές οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές του υπολειπόμενου χρονικού διαστήματος θα υπολογιστούν με τις τρέχουσες τιμές και τα πρόσθετα τέλη. Για τον λόγο αυτό, οι ασφαλισμένοι θα ενημερώνονται αναλυτικά για το ύψος της υπολειπόμενης οφειλής τους, καθώς και για τους όρους της νέας ρύθμισης στην οποία θα ενταχθούν. Ρύθμιση οφειλών στον ΟΑΕΕ μπορεί να γίνει, ακόμη, για πάσης φύσεως οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών μετά την εγγραφή τους στα μητρώα του Οργανισμού (με την υποχρέωση υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών), για χρέη θανόντων ασφαλισμένων, διαφορές ΛΑΦΚΑ και οφειλές ασφαλισμένων που έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση (εφόσον δεν έχουν αποδώσει όλα τα αναγκαστικά μέτρα ή άλλα μέτρα που ισχύουν). Πάντως αδυναμία καταβολής εισφορών δηλώνουν οι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Απασχόλησης Ελευθέρων Επαγγελματιών(ΟΑΕΕ), λόγω της οικονομικής κρίσης. Το συνολικό ύψος των χρεών φτάνει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών με δραστική μείωση των εισφορών, μέχρις ότου επανακάμψουν τα μεγέθη της οικονομίας.

Για τον ΟΓΑ
Ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών 250.000 οφειλετών παρέχει και ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων. Πρόκειται για αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους και εργοδότες- επιχειρήσεις. Οι δόσεις είναι εξαμηνιαίες, καθορίζονται στις 6 το ανώτερο και το ποσό της εξαμηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 600 ευρώ (100 ευρώ ανά μήνα). Η αίτηση για ρύθμιση οφειλής εξετάζεται από το αρμόδιο όργανο, εφόσον έχει καταβληθεί παράβολο υπέρ του ασφαλιστικού φορέα και έχει επισυναφθεί το σχετικό γραμμάτιο είσπραξης. Προκειμένου να ενταχθεί ο αυτοτελώς απασχολούμενος ασφαλισμένος στη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθεί στον αρμόδιο ανταποκριτή ΟΓΑ, για να παραλάβει το ειδικό έντυπο.
ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ
Η νέα ρύθμιση δίνη τη δυνατότητα εξόφλησης με εκπτώσεις 80% για εφάπαξ καταβολή και 60% για αποπληρωμή σε δόσεις

Αναστολή πλειστηριασμών για χρέη στο ΙΚΑ

ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ οι ενέργειες εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση των οφειλών με ευνοϊκό τρόπο (15/10/2010).

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του ΙΚΑ, σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3863/2010 περί «ενιαίου συστήματος ρύθμισης οφειλών» προς το ΙΚΑΕΤΑΜ και προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της ρύθμισης των νέων διατάξεων υπό το πρίσμα της χρηστής διοίκησης, προβλέπονται τα εξής:

●Ανάκληση παραγγελιών κατασχέσεων κατόπιν συνεννόησης με τους αρμόδιους δικαστικούς επιμελητές.

●Αναστολή εκτέλεσης όλων των περιλήψεων εγγραφών υποθηκών.

●Επιστροφή μη επιδοθέντων κατασχετηρίων εις χείρας τρίτων (σημειώνεται ότι σε όσες περιπτώσεις έχει αρχίσει η διαδικασία της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου και υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις αναστολής οι αποφάσεις εκτελούνται).

●Αναστολή εκδοθέντων προγραμμάτων πλειστηριασμών.

Τα ανωτέρω θα πραγματοποιηθούν εφόσον ο οφειλέτης με αίτησή του ενταχθεί στη ρύθμιση των διατάξεων των άρθρων 53-62 του Ν. 3863/2010.


Ποιες οφειλές δεν ρυθμίζονται

ΔΕΝ ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ στο ΙΚΑ οι εισφορές από οφειλές προαιρετικής ασφάλισης και στον ΟΑΕΕ χρέη από αυτασφάλιση, αναγνώριση στρατιωτικής θητείας κ.λπ. καθώς και οφειλές από περιπτώσεις θεομηνιών (η ρύθμιση γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 2556/97).

Μετά τη λήξη της προθεσμίας της ρύθμισης (15/10/2010) θα ισχύσει το πάγιο σύστημα για τη ρύθμιση των χρεών με χαμηλότερες εκπτώσεις (40% και 20% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης ή καταβολής σε δόσεις αντίστοιχα).


Τα παράβολα για τη ρύθμιση χρεών

50 ευρώ για οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ 100 ευρώ για οφειλές από 50.001 ευρώ μέχρι 100.000 ευρώ 150 ευρώ για οφειλές από 100.001 ευρώ μέχρι 150.000 ευρώ 200 ευρώ για οφειλές από 150.001 ευρώ μέχρι 200.000 ευρώ 250 ευρώ για οφειλές από 200.001 ευρώ μέχρι 250.000 ευρώ 300 ευρώ για οφειλές από 250.001 ευρώ μέχρι 300.000 ευρώ 400 ευρώ για οφειλές από 300.001 ευρώ και άνω.
source:tanea.gr 
top