Σύλληψη Ουιγούρου για 

την έκρηξη στη Σιντζιάνγκ...

Οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν ύποπτο Ουιγούρο για την έκρηξη στη Σιντζιάνγκ


Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίσθηκαν από έκρηξη στην αυτόνομη περιοχή των Ουιγούρων Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, μετέδωσε την Πέμπτη η κυβερνητική ενημερωτική ιστοσελίδα Τιανσανγουάνγκ.

Η αστυνομία συνέλαβε ένα ύποπτο Ουιγούρο στον τόπο της έκρηξης, η οποία σημειώθηκε στα περίχωρα της πόλης Ακσου, στην δυτική περιοχή της Σιντζιάνγκ και διεξάγει έρευνα.


Το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα διευκρίνισε από την πλευρά του ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε τρίκυκλο το οποίο είχε οδηγήσει ο συλληφθείς Ουιγούρος επάνω σε πολυσύχναστη γέφυρα.


Σύμφωνα με το Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Χονγκ Κονγκ, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος και ότι μεγάλος αριθμός οπλισμένων αστυνομικών έχει αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης, ενώ μηνύματα κατοίκων που αναρτήθηκαν το Ιντερνετ σβήστηκαν από τις αρχές.


Εκπρόσωπος
της κυβέρνησης του Σιντζιάνγκ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου:"Η ανάπτυξη του Σιντζιάνγκ δεν θα επηρεασθεί από μια μικρή ομάδα κακών ανθρώπων".

Τον Ιούλιο 2009 ξέσπασαν εθνοτικές ταραχές ανάμεσα σε Ουιγούρους μουσουλμάνους και Χαν στο Ουρουμτσί. Κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 200 άνθρωποι.


Οι κινεζικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη των ταραχών σε αυτονομιστές Ουιγούρους χωρίς να εμφανίσουν αποδείξεις. Περί τα 200 άτομα καταδικάσθηκαν από την κινεζική δικαιοσύνη σε ποινές κάθειρξης τουλάχιστον 26 ετών, ενώ εννέα εκτελέσθηκαν. 
source:skai.gr
top