Οι πιο επικίνδυνες 

χώρες στον τομέα 

της διατροφής...

Το Αφγανιστάν βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς τη διατροφική ανασφάλεια, ακολουθούμενη από εννέα χώρες της Αφρικής, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Ζιμπάμπουε, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 163 χώρες και τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν την Πέμπτη (19/08) στη δημοσιότητα.

Ο δείκτης 2010 που αποτιμά των κίνδυνο διατροφικής ανασφάλειας υπολογίσθηκε από την βρετανική εταιρεία Maplecroft, που ειδικεύεται στην ανάλυση κινδύνων, με βάση 12 κριτήρια τα οποία ετέθησαν σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.
Πρόκειται για παράγοντες όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, τους κινδύνους εμφάνισης ακραίων κλιματικών φαινομένων, τις συρράξεις ή ακόμη την ποιότητα των υποδομών.
Δέκα χώρες βρίσκονται σε "ακραίο" κίνδυνο, με επικεφαλής το Αφγανιστάν, ενώ ακολουθούν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό , το Μπουρούντι, η Ερυθραία, το Σουδάν, η Αιθιοπία, η Αγκόλα, η Λιβερία, το Τσαντ και η Ζιμπάμπουε.
Μεταξύ των χωρών όπου ο κίνδυνος διατροφικής ανασφάλειας είναι "ισχυρός" περιλαμβάνονται το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν, η Ινδία και οι Φιλιππίνες. Η Κίνα96η θέση της κατάταξης, με δείκτη κινδύνου που χαρακτηρίζεται "μεσαίος". βρίσκεται στην
Από τις 50 χώρες όπου ο κίνδυνος είναι ισχυρός, οι 36 βρίσκονται στην υποσαχάρεια Αφρική.
Από την αντίθετη πλευρά της λίστας, τους λιγότερους κινδύνους διατροφικής ανασφάλειας συγκεντρώνουν η Φινλανδία, που είναι η πιο ασφαλής χώρα, ενώ ακολουθούν η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία.
Η Maplecroft σημειώνει ότι "τα πρόσφατα ακραία κλιματικά φαινόμενα στο Πακιστάν και τη Ρωσία (που καταλαμβάνει την 115η θέση) θα επιτείνουν τους κινδύνους ως προς τη διατροφική ασφάλεια στις χώρες αυτές το επόμενο έτος".
Το 2009, ο δείκτης της Maplecroft έθετε επικεφαλής των σε κίνδυνο ευρισκομένων χωρών την Αγκόλα, ενώ ακολουθούσε η Αϊτή, η Μοζαμβίκη, το Μπουρούντι, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ερυθραία, η Υεμένη, η Ζιμπάμπουε και η Ρουάντα. Το Αφγανιστάν δεν είχε καμία θέση στη λίστα, αφού η βρετανική εταιρεία δεν διέθετε επαρκή στοιχεία. 
source:cosmo.gr
top