Εξαγωγή τρομοκρατίας 

από τις ΗΠΑ αφορά το έγγραφο

της CIA...

Μαρίνα Κουτσούμπα 
Το έγγραφο της CIA που δημοσίευσε την Τετάρτη (25/8) η ιστοσελίδα Wikileaks αφορά σε αναφορά ομάδας σχετικά με την αντίληψη πολλών χωρών πως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εξάγουν τρομοκρατία.


Στο τρισέλιδο έγγραφο με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2010 εξετάζονται οι συνέπειες που έχει αυτή η διαδεδομένη αντίληψη τρίτων χωρών στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ειδικότερα, στο έγγραφο εξετάζονται περιπτώσεις εξαγωγής τρομοκρατίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενώ επισημαίνεται ότι «αντίθετα με τη κοινή αντίληψη, η εξαγωγή της τρομοκρατίας ή των τρομοκρατών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, ούτε συνδέεται μόνο με εξτρεμιστές ισλαμιστές από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική ή τη νότια Ασία».
Στην αναφορά σημειώνονται περιπτώσεις Αμερικανών πολιτών που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και εντάχθηκαν σε εξτρεμιστικές ομάδες στο Πακιστάν, το Ισραήλ (με δράση σε δολοφονίες κατά Παλαιστίνιων σε αντίποινα ενεργειών της Χαμάς), τη Βόρεια Ιρλανδία.
Καταλήγει δε στη διαπίστωση ότι η εμπέδωση της αντίληψης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι εξαγωγέας της τρομοκρατίας «μπορεί να οδηγήσει σε μη συνεργασία στις εκδόσεις καταζητούμενων (συμπεριλαμβανομένων και συλληφθέντων πρακτόρων της CIA)» και την άρνηση ανταλλαγής πληροφοριών για ζητήματα τρομοκρατίας.source:cosmo.gr
top