Γονιμότητα: 

Πιο ειδικές εξετάσεις για έλεγχο γονιμότητας...


Υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών

Το υπερηχογράφημα αυτό γίνεται συνήθως διακολπικά - δηλαδή εσωτερικά - και βλέπει την ανατομία της μήτρας και των ωοθηκών (Εικόνα 3). Οι φυσιολογικές σάλπιγγες δεν φαίνονται σε αυτήν την εξέταση. Το υπερηχογράφημα είναι άριστη μέθοδος για τον εντοπισμό ινομυωμάτων, ανατομικών παραλλαγών της μήτρας και κύστεων στις ωοθήκες. Παρ' όλα αυτά, επειδή τα ευρήματα της εξέτασης δεν ευθύνονται άμεσα για την υπογονιμότητα, το υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών δεν αποτελεί εξέταση πρώτης γραμμής για έλεγχο γονιμότητας.

Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση είναι μια μικρή χειρουργική επέμβαση, όπου ο γιατρός βλέπει με τη βοήθεια κάμερας το εσωτερικό της κοιλίας. Με αυτή τη μέθοδο μπορεί να διαγνώσει προβλήματα στις σάλπιγγες, τις ωοθήκες, το εξωτερικό της μήτρας, συμπεριλαμβανομένης της ενδομητρίωσης. Αν και η λαπαροσκόπηση δεν θεωρείται αρχική εξέταση ελέγχου γονιμότητας - αφού είναι μια μικρή χειρουργική επέμβαση - μπορεί να ωφελήσει γυναίκες που έχουν παθολογικό ΥΣΓ ή μεγάλη πιθανότητα για ενδομητρίωση ή άλλη παθολογία της κοιλίας.

Δοκιμασίες σπέρματος και βλέννας του τραχήλου

Αυτές οι εξειδικευμένες εξετάσεις ελέγχουν αν το περιβάλλον του τραχήλου της μήτρας είναι «επιθετικό» απέναντι στο σπέρμα. Μπορεί να είναι χρήσιμες, αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος εμφανής λόγος για την υπογονιμότητα του ζευγαριού.

Ορμονικές εξετάσεις της γυναίκας ή του συντρόφου

Αν η γυναίκα έχει ανωμαλίες στην περίοδο ή ο άνδρας έχει σημαντικά αδύναμο σπέρμα, οι ορμονικές εξετάσεις αίματος θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση της αιτίας.

Υστεροσκόπηση

Αυτή η μικρή επέμβαση χρησιμοποιεί κάμερα που εισέρχεται από χαμηλά μέσα στο εσωτερικό της μήτρας. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχεται αν η κοιλότητα - όπου πρόκειται να εξελιχθεί η εγκυμοσύνη - είναι ακέραια. Διάφορες παθολογίες, όπως ινομυώματα, συμφύσεις και διάφραγμα της μήτρας, μπορούν να εντοπιστούν και να θεραπευτούν.

Γιατί τα τεστ ελέγχου γονιμότητας είναι μόνο ενδεικτικά και όχι καταδικαστικά;

•  Αρκετοί άνδρες με χαμηλό σπέρμα έχουν κάνει παιδιά
•  Πολλές γυναίκες μπορεί να κάνουν ωορρηξία συχνά, αλλά όχι κάθε μήνα
•  Οι σάλπιγγες μπορεί να μην αφήνουν το υγρό να περάσει στο ΥΣΓ λόγω σπασμού, όχι μόνιμης απόφραξης
•  Περίπου 1 στα 4 ζευγάρια θα έχει δυσκολία να κάνει παιδί, ενώ τα τεστ είναι φυσιολογικά
source:zougla.gr
top