Tα έντομα «αγαπούν»
τα παιδιά...
Κουνούπια, σφήκες, μέλισσες, μύγες, τσιμπούρια, ψύλλοι και οι... συνέπειές τους
Tα έντομα του καλοκαιριού βρίσκονται σχεδόν παντού: κουνούπια, σφήκες, μέλισσες, μύγες, τσιμπούρια, ψύλλοι και άλλοι απρόσκλητοι επισκέπτες ενδέχεται να «λιγουρευτούν» όχι μόνο εμάς τους ενηλίκους, αλλά και τα παιδιά, που δύσκολα μπορούν να προστατευτούν από τις... ορέξεις τους. Χρήσιμο, λοιπόν, είναι να τα ενημερώσουμε γι' αυτούς τους ιπτάμενους και μη «εχθρούς». Δεν χρειάζεται να τα τρομάξουμε, αλλά να τους υποδείξουμε κάποια πράγματα για την ασφάλειά τους. Καλό είναι επίσης να ελέγξουμε εάν το παιδί εμφανίζει ιδιαίτερη ευαισθησία σε τσιμπήματα, επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Π. Χιώτης, παιδίατρος - ενδοκρινολόγος. Τα περισσότερα παιδιά εκδηλώνουν ήπιες αντιδράσεις, υπάρχουν όμως και άλλα που είναι αλλεργικά σε ορισμένα δηλητήρια και ενδέχεται να χρειαστούν ιατρική αντιμετώπιση. Ο ειδικός θα μας υποδείξει και τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο πιθανό επεισόδιο.
Τα δήγματα και τα τσιμπήματα εντόμων μπορεί να προκαλέσουν τοπικό ερεθισμό στο δέρμα, που συνήθως υποχωρεί ύστερα από μία μέρα χωρίς φαρμακευτική θεραπεία. Αυτό που κυρίως πρέπει να κάνoυμε είναι να ανακουφίσουμε την ενοχλητική φαγούρα. Για τα τσιμπήματα κουνουπιών, ψύλλων και κοριών ενδείκνυται η επάλειψη με λοσιόν καλαμίνης στο δέρμα εκτός από την περιοχή των ματιών και των γεννητικών οργάνων. Αν πάλι πρόκειται για τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα, τότε βρέχουμε ένα πανί με κρύο νερό και το πιέζουμε πάνω στην περιοχή του τσιμπήματος, για να μειώσουμε τον πόνο και το πρήξιμο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλευόμαστε άμεσα τον γιατρό μας προτού σπεύσουμε να εφαρμόσουμε άλλα θεραπευτικά μέσα.
Αν η φαγούρα είναι έντονη, πιθανόν ο ειδικός να μας υποδείξει κάποια αλοιφή κορτιζόνης ή κάποιο αντι-ισταμινικό σκεύασμα. Επίσης, έχει σημασία να διατηρούμε τα νύχια του παιδιού καθαρά και κομμένα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα μολύνσεων από το ξύσιμο.
Για την προστασία του παιδιού
Αποφεύγουμε να βρισκόμαστε με το παιδί σε μέρη όπου υπάρχουν πολλά έντομα - τα λιμνάζοντα νερά, οι κήποι, τα δέντρα και τα λουλούδια στην ανθοφορία τους, οι κάδοι σκουπιδιών αποτελούν συνήθως και εστίες κινδύνου.
Προσέχουμε το ντύσιμο του παιδιού κατά τους θερινούς μήνες, ιδιαίτερα στις παραπάνω περιπτώσεις, ώστε να μην είναι πολύ εκτεθειμένο το δέρμα του. Προτιμάμε τα μακρυμάνικα δροσερά ρούχα καθώς και τα παντελόνια κάτω από το γόνατο, που προστατεύουν το σώμα του τόσο από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο όσο και από τις επιθέσεις εντόμων και ζώων.
Ειδικά τα έντομα έλκονται από τα έντονα χρώματα και τις οσμές. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε καλλυντικά και αρωματικά προϊόντα για την καθαριότητα και τη φροντίδα του παιδιού, που αφήνουν έντονο το άρωμά τους, διότι θα γίνει ευκολότερα στόχος των εντόμων.
Απευθυνόμαστε άμεσα σε γιατρό εφόσον το παιδί μετά από τσίμπημα εκδηλώσει ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή, αδυναμία, λιποθυμία ή απώλεια της συνείδησης, κνιδωτικό εξάνθημα ή φαγούρα σε όλο το σώμα καθώς και υπερβολικό οίδημα (πρήξιμο) κοντά στα μάτια, τα χείλια ή στο πέος, που το δυσκολεύει να βλέπει, να τρώει ή να ουρεί. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εμφανιστούν και έπειτα από κάποιες ώρες και όχι απαραίτητα αμέσως.
source:kathimerini.gr
top