Η μεγάλη συναυλία των

U2 στις 3 Σεπτέμβρη στο ΟΑΚΑ...


Η μεγάλη συναυλία των U2 στις 3 Σεπτέμβρη στο ΟΑΚΑ
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την συναυλία των U2 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας το βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου. Το θρυλικό συγκρότημα θα βρεθεί για δεύτερη μόλις φορά στην Ελλάδα και για πρώτη στην Αθήνα, μετά την συναυλία του 1997 στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα».
Η παραγωγή «U2 360º» περιόδευσε το περασμένο Σάββατο στο Τορίνο αφήνοντας εκστασιασμένους όσους παρακολούθησαν την συναυλία, ενώ την Τρίτη οι ιρλανδοί θα βρεθούν στην Φραγκφούρτη. Η «U2 360º» είναι η 10η παραγωγή του σχεδιαστή Willie Williams για τους «U2», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχιτέκτονας της παραγωγής Mark Fisher συνεργάζεται για 6η φορά με τους «U2».
Ο σχεδιασμός της σκηνής περιλαμβάνει μία πρωτοποριακή κυλινδρική LED οθόνη, καθώς το συγκρότημα και ο Williams συζητούσαν για αρκετά χρόνια ιδέες, για την παραγωγή ενός show που θα είναι ορατό από όλα τα σημεία ενός μεγάλου σταδίου (360º). Kατά τη διάρκεια της περιοδείας «Vertigo Tour» του 2006, την ώρα του δείπνου, δημιουργήθηκε το πρώτο «μοντέλο» για την σκηνή, στο οποίο τα πιρούνια του φαγητού χρησιμοποιήθηκαν ως πόδια-στηρίγματα της σκηνής.
Η σκηνή είναι κατασκευασμένη από τη βελγική εταιρεία «Stageco». Για την κατασκευή της απαιτείται η χρήση πρωτοποριακών υδραυλικών συστημάτων υψηλής πίεσης. Η ατσάλινη κατασκευή ξεπερνά σε ύψος τα 27 μέτρα ενώ ο κεντρικός πυλώνας φτάνει λίγο κάτω από τα 46 μέτρα. Η κατασκευή μπορεί να υποστηρίξει βάρος μέχρι και 180 τόνων, ενώ ο ατσάλινος σκελετός είναι σκεπασμένος με ύφασμα, που αρχικά είχε σχεδιαστεί για αγώνες ταχύτητας Φόρμουλα 1. Φαίνεται πράσινο στο φως της ημέρας, ενώ τη νύχτα αντανακλά οποιοδήποτε χρώμα με το οποίο θα φωτιστεί.
Η κυλινδρική LED οθόνη ζυγίζει 54 τόνους. Όταν είναι κλειστή, η οθόνη φτάνει 1310 τετραγωνικά μέτρα και όταν ανοίξει εκτείνεται στα 4.267 τετραγωνικά μέτρα. Αποτελείται από ένα εκατομμύριο κομμάτια (500.000 pixels, 320.000 συνδετικά κομμάτια, 30.000 καλώδια και 150.000 μηχανικά κομμάτια). Χωρίζεται σε τμήματα συνδεδεμένα μεταξύ τους με ένα πολλαπλό σύστημα παντογράφου, που  επιτρέπει κατά τη διάρκεια της συναυλίας η οθόνη να «ανοίγει» ή να διαχωρίζεται καθέτως, σαν εφέ.
Οι «U2» είναι οι πρώτοι που εισήγαγαν τις LED οθόνες μεγάλης κλίμακας κατά τη διάρκεια της περιοδείας «Zoo TV Tour» το 1992. Ολόκληρη η κατασκευή χρειάζεται 4 ημέρες για να στηθεί. Απαιτούνται επίσης 12 ώρες για να ανεβεί ο εξοπλισμός των LED οθονών, των ηχείων και των φωτιστικών. Η όλη παραγωγή χρειάζεται 6 ώρες για να αποσυναρμολογηθεί και επιπλέον 48 ώρες για να τοποθετηθεί στα φορτηγά και να ξεκινήσει τη διαδρομή για την επόμενη συναυλία.
Η «U2 360° Tour» εισάγει την «κυκλική» διαμόρφωση της σκηνής σε συναυλίες μεγάλων ανοιχτών σταδίων, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι οι «U2» ήδη από την περιοδεία «The Unforgettable Fire Tour» το 1984 έως σήμερα έδιναν συναυλίες 360 μοιρών σε κλειστούς χώρους.
source:madata.gr
top