Πώς Θα Είναι Η Ελλάδα

Σε 10 Χρόνια;

Τα Μίντια, οι τέχνες και η ποπ κουλτούρα της Ελλάδας από τον Δημήτρη Αποστόλου - 10 χρόνια μετά.

Λάκης Πρόεδρος
Ένα mail από τον Δημήτρη Αποστόλου προς τον Αλέξανδρο Ρήγα, που εστάλη στις 15/8/20.

Συγγνώµη που σου γράφω τέτοια ώρα. Δεν ξέρω τι ώρα έχετε εσείς στο Λος Άντζελες, γιατί εμείς εδώ Τοσκάνη είμαστε μεσημέρι. Ευτυχώς έχουμε δροσιά: 45ο C. Αύριο θα ’χω έτοιμη την τελευταία σκηνή της ταινίας, τη συζητάμε στο videomeeting να δούμε αν θέλει καμία αλλαγή. Η αλήθεια είναι ότι, αν δεν είχε μπει ο γιος του Τζορτζ Λούκας στην παραγωγή με 120 εκατομμύρια, θα βαριόμουνα και να ανοίξω τον υπολογιστή. Τι το ’θελες κι εσύ να φτιάξουμε κωμωδία επιστημονικής φαντασίας σε 3D; Μετά το Όσκαρ νομίζω ότι δουλεύουμε πιο πολύ. Την άλλη φορά που θα μιλήσεις με τα studios να μου το πεις.

Α, δε σου ’πα, προχτές που ’μουνα Παρίσι είδα τον Θανάση και τον Μιχάλη – έχεις χαιρετίσματα. Tρέχουν κι αυτοί σαν παλαβοί. Έχουν τα πέντε θεατρικά τους στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, στη Βαρκελώνη, στη Στοκχόλμη και στο Παρίσι, κάνουν κι εκείνη την ταινία με τους Ρώσους, είναι κουρέλια από την κούραση. Τα ίδια μυαλά μ’ εσένα. Από τότε που πήραν το Χρυσό Φοίνικα, ό,τι πρόταση και να τους κάνουν, ναι λένε. Είδα και Μαρκουλάκη. Γυρίζει με Κιμούλη σίριαλ για το France II, μια παρωδία του Σλουθ. To γράφει ο Καπουτζίδης. Τον Γιώργη τον είδα προ μηνός που ’χαμε πάει στα Ηλύσια Πεδία να δούμε τη Ζέτα. Νομίζω ότι είναι ευτυχισμένη. Και χαίρομαι όταν διαβάζω στις εφημερίδες πόσο καλά στέκεται ως πρώτη κυρία της Γαλλίας. Καλά, εκείνη τη μέρα περάσαμε τζάμι. Λέγαμε για την πρεμιέρα του Βασίλη (σημ: Χαραλαμπόπουλου) στο Old Vic στο Λονδίνο. Σκίζει. Αλλά έχει αδυνατίσει πολύ. Να μου πεις, τρεις ταινίες σε έξι μήνες δεν είναι λίγο. Από τη FRG (σημ. Έτσι μετονομάστηκε η Ελλάδα μετά την απώλεια της Δ. Θράκης και της Ηπείρου και την αρπαγή μερικών νησιών – νέο της όνομα: Former Republic of Greece, Πρώην Δημοκρατία της Ελλάδας) μαθαίνω άσχημα πράγματα. Ο Λάκης (σημ. Λαζόπουλος) τα ’χει βρει σκούρα. Μετά την εκλογική του νίκη με 71% πίστευε ότι μπορούσε να κάνει κάτι, αλλά βρήκε τέτοιο μπάχαλο, που τα ’χει χαμένα. Του τα ’λεγες τότε, ότι μετά την πτώχευση του 2013 έχει ξεφύγει το πράγμα εντελώς, αλλά εκείνος πίστευε στο φιλότιμο του Έλληνα. Όμως μετά τη μεγάλη φυγή των 2.000.000 το 2014 δεν έμεινε και κανείς... Έχει και τον Άδωνι, που από τότε που έγινε καναλάρχης για να παίζει η Ευγενία από το πρωί μέχρι τις ειδήσεις των 24.00 έχει ξεφύγει εντελώς και του κάνει ΤΟΝ τρελό πόλεμο. Του το κρατάει μανιάτικο από το 2010, που τα ’χωνε στη γυναίκα του.

Καλά, δε σ’ τα πα. Ακόμα τρέχουν με εξεταστικές για το Βατοπέδι και τη Siemens. Να δεις, θα σταματήσουν μόνο όταν πεθάνει κι ο τελευταίος βουλευτής-εξεταστής. Εχουν μείνει, έμαθα, τρεις, και τον έναν τον κρατάνε με μηχανική υποστήριξη! Το μόνο καλό που άκουσα απ’ την πατρίδα είναι ότι άρχισαν να δίνουν βίζα για Σαλονίκη. Ακόμα δεν έχουν επιτρέψει για Γιάννενα και Κέρκυρα. Αλλά πού θα πάει...

Κατά τ’ άλλα, είναι όπως τα ’μαθες κι εσύ από τον Πέτρο (σημ. Φιλιππίδη), που είχε πεταχτεί στην Αθήνα. (Φοβερό το σπίτι του στα Κίουι Άιλαντς;!) Έφυγε κι αυτός. Όχι, θα καθόταν στο υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού-Ναυτιλίας-Κοινωνικών Έργων, να βγάλει τον κοκίτη. Χάρηκα και με την αγγλική του ταινία. Δίκαιη η υποψηφιότητα για Όσκαρ Α΄αντρικού. Κρίμα που δεν το πήρε. Τουλάχιστον το πήρε ο Σαλταμπάσης για τον Β' αντρικό.

Τι σου ’λεγα; Α, για την Αθήνα. Από τα 10 θέατρα που δουλεύουν ακόμα ένα μόνο παίζει στα ελληνικά. Όλα τα άλλα είναι στα αλβανικά, νιγηριανά, αφγανικά, ρωσικά. Πάντως το ελληνικό σκίζει, έμαθα. Να ’ναι καλά ο Κώστας (σημ. Βουτσάς). Αντέχει ο λύκος. Και δεν το κάνει για τα λεφτά, μου ’γραψε στο Twitter. Απλώς από τότε που βγάλανε το νόμο ότι παίρνεις σύνταξη στα 92 μαζεύει ένσημα. Η τηλεόραση έχει μόνο τηλεπαιχνίδια με δώρο μια σύνταξη, μια ντουζίνα γάζες για το ΕΣΥ, τέτοια! Προβάλλουν κάτι χρηστικές εκπομπές του τύπου πώς το φαγητό των πέντε ημερών γίνεται πεντανόστιμο, από ποιες περιοχές της Αθήνας δεν περνάτε άοπλος, ποιες τούρκικες εταιρίες ψάχνουν Έλληνες εργάτες. Θυμάσαι τις ωραίες εποχές με τα σίριαλ; Έχουν 9 χρόνια να κάνουν, λέει. Αφού το 80% των θεατών είναι αλλοδαποί, πού να καταλάβουν τη γλώσσα;

Φέτος λέω να πάω καμιά βόλτα στη Ρόδο. Πήγα στο τουρκικό προξενείο, τους έδωσα 150 γαλλικά φράγκα μπαξίσι (σημ. Μετά το 2014 όλες οι χώρες γύρισαν στο νόμισμά τους) και μάλλον θα μου δώσουν την περιβόητη βίζα. Σκέψου το αν θες να έρθεις. Έτσι, να ακούσουμε λίγο ελληνικά του τόπου.

Σε φιλώ, Δημήτρης
source:yupi.gr
top