Από 1/1 εξισώνονται πετρέλαιο

θέρμανσης-κίνησης...

Μαρίνα Κουτσούμπα
Αυξημένες τιμές πετρελαίου θέρμανσης θα μας κάνουν ποδαρικό το 2011, με το υπουργείο Οικονομικών να αναζητά λύσεις ώστε να επιστρέψει μέρος του κόστους που θα κυμανθεί από 600 έως 1.200 ευρώ για κάθε νοικοκυριά.

Η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης μετατίθεται για την 1η Ιανουαρίου 2011, καθώς δεν είναι εφικτό να εξασφαλιστεί έως τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος καταβολής επιδομάτων στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Οι καταναλωτές θα προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου με το μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης (21 ευρώ το χιλιόλιτρο) σε τιμές μεταξύ 0,77-0,87 ευρώ το λίτρο.
Οι παράγοντες της αγοράς τάχθηκαν υπέρ της λύσης της εξίσωσης για να μην υπάρξουν άλλες επιβαρύνσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών με τυχόν μετατάξεις ή αύξηση του μεσαίου συντελεστή (11%) του ΦΠΑ, καθώς ο πληθωρισμός κινείται με ρυθμό 5,5%, τον υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας.
Στο υπουργείο Οικονομικών συζητούνται ήδη τα κριτήρια για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης σε όλη την Ελλάδα που θα χωριστεί σε ζώνες, καθώς άλλες είναι οι ανάγκες της Βορείου Ελλάδας, άλλες της Αττικής και άλλες των νησιών, και αναζητείται ο σχετικός μηχανισμός για την καταβολή του τον χειμώνα.
Αρχικώς θα υπάρξει αποτελεσματική διασταύρωση φορολογικών στοιχείων, ώστε να λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης όσοι πραγματικά το δικαιούνται και όχι μόνον με βάση τις φορολογικές δηλώσεις.
Αυτό σημαίνει, ότι το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα καθώς και σε τρίτεκνους ή πολύτεκνους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους, άτομα με αναπηρία, κ.α., με την προϋπόθεση ότι το εισόδημα τους δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.source:cosmo.gr
top