Η νεότητα “καταστρέφει” τα επαγγελματικά!

Άγγελος Ανδρέου
Οι νέοι άνδρες που έχουν πολύ υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν 20% αυξημένες πιθανότητες να απορρίψουν μια ιδανική πρόταση για δουλειά ή μια επαγγελματική συμφωνία, ισχυρίζεται έρευνα του Πανεπιστήμιου της Κολούμπια.

Η μελέτη, που αναμένεται να δημοσιευτεί στο περιοδικό Management Science στης 10 Σεπτεμβρίου, δείχνει ότι η ανδρική ορμόνη που κατά τη νεότητα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της ευθύνεται για την “ανεύθυνη” συμπεριφορά των νέων διευθυντών και υπαλλήλων.

“Ανακαλύψαμε ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ανδρικής νεότητας και της αποχώρησης των στελεχών από σημαντικά projets ή προτάσεις”, λέει ο καθηγητής Maurice Levi που ηγήθηκε της έρευνας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν  ότι τα στελέχη που είναι νέα και κατά συνέπεια έχουν αυξημένη τεστοστερόνη, έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να απορρίψουν μια συμφέρουσα συμφωνία, σε σχέση με τους γηραιότερους συνάδελφους τους.

Η έρευνα ανέλυσε 350 τέτοιες επαγγελματικές συμφωνίες που έγιναν από το 1997 μέχρι το 2007, ενώ βασίστηκε στο γνωστό πείραμα του Χάρβαρντ, όπου εξετάστηκε ο ρόλος της τεστοστερόνης στο “Παιχνίδι Εξουσίας”, μια διαπραγμάτευση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους όπου οι συμμετέχοντες συχνά απορρίπτουν τις προσφορές για να πάρουν χρήματα χωρίς αντάλλαγμα, αψηφώντας την κοινή οικονομική λογική.
 
Σε αυτό το παιχνίδι, οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμφωνήσουν πως θα χωρίσουν 40 δολάρια, ειδάλλως θα τα χάσουν όλα. Ο συμμετέχων που είχε όλο το ποσό στη διάθεση του μπορούσε να προσφέρει μόνο 5 ή 25 δολάρια στον ανταγωνιστή του.

Το πείραμα λοιπόν έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης δεν δέχονταν την προσφορά του αντιπάλου, θεωρώντας τα 5 ή 25 δολάρια πολύ χαμηλό ποσό για να το δεχτούν.source:cosmo.gr
top