4 σενάρια για να το

κόψουμε τελείως!


Σε "γόρδιο δεσμό" αναδεικνύεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να μαζέψει έσοδα από τους φόρους στα τσιγάρα. Οι απανωτές αυξήσεις φόρων τους τελευταίους μήνες αποδείχτηκαν "μπούμεραγκ" για το οικονομικό επιτελείο αφού η "μαύρη τρύπα" στον κρατικό προϋπολογισμό  ξεπερνά και το μισό δισ. σε σχέση με τους στόχους που έθετε το Μνημόνιο.

Όπως όλα δείχνουν όμως, οι λύσεις που συζητούν στο υπουργείο Οικονομικών θα οδηγήσουν πιθανότατα και πάλι σε νέα αύξηση των τιμών, στο "βωμό" του εξορθολογισμού της αγοράς.

Στα σενάρια που εξετάζει ο νέος υφυπουργός Οικονομικών κ. Κουσελάς περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες:
  - Η αύξηση του "παγίου" φόρου (πέραν του αναλογικού)  για όλα τα τσιγάρα.
  - Η αύξηση του φόρου στον "χύμα" καπνό (για στριφτά κλπ).
  - Η επιβολή σταθερού εμπορικού κέρδους (ύψος 20-25 λεπτών ανά πακέτο) για τους εκμεταλλευτές περιπτέρων και πρατηρίου («αποθήκης») τσιγάρων, καθώς σήμερα το κέρδος τους έχει συρρικνωθεί δραματικά σε περίπου 6-8 λεπτά στο πακέτο.
  - Η "απελευθέρωση" της τελικής τιμής του τσιγάρου, η οποία καθορίζεται σήμερα αποκλειστικά από τις καπνοβιομηχανίες, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να ρίχνουν πολλές, αντί να αυξάνουν την τιμή τους μετά την επιβολή των νέων φόρων.


Στην περίπτωση αυτή, η τιμή που θα αγοράζει το πακέτο ο καταναλωτής θα είναι απλώς "ενδεικτική", αφού θα διαμορφώνεται ελεύθερα από κάθε εμπλεκόμενο στην πώλησή του, ενώ φόροι και ποσοστά κέρδους θα υπολογίζονται όλα στην εργοστασιακή αξία του πακέτου.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως επείγονται να βρουν λύση αφού με .. τρόμο πληροφορούνται πως και άλλες καπνοβιομηχανίες ετοιμάζονται να ρίξουν τις τιμές των τσιγάρων.

Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αφού, για την υστέρηση στην είσπραξη δημοσίων εσόδων από φόρους στα καπνά, έναντι των στόχων που είχαν τεθεί, ευθύνεται επίσης η στροφή του καταναλωτικού κοινού στα φτηνά τσιγάρα.

Πολλοί το έχουν "στρίψει" στο ... στριφτό, ενώ ακόμα και στον καπνό της ... πίπας, οι καπνιστές κάνουν πλέον μεγάλες υποχωρήσεις για να γλιτώσουν τα ευρώ τους, αγοράζοντας στη θέση του καπνό για τσιγάρο –που είναι όμως πιο ψιλοκομμένος και δεν ενδείκνυται για το σκοπό αυτό.

Την ίδια στιγμή, έξαρση σημειώνει το λαθρεμπόριο, καθώς στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια και στις λαϊκές βρίσκει πλέον ο οποιοσδήποτε, λαθραία τσιγάρα από όλες σχεδόν τις μάρκες και όχι μόνο τις 5-6 που συνήθως εύρισκε ως πρόσφατα.source:protothema.gr
top