5 σημάδια δυστυχίας...

Άγγελος Ανδρέου
Το να είναι κανείς ευτυχισμένος εξαρτάται από πολλά πράγματα. Η ευτυχία είναι θέμα υποκειμενικό, καθώς οι λόγοι και τα πράγματα που δίνουν σε κάποιον ικανοποίηση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα σημάδια όμως που καταδεικνύουν ότι κάποιος δεν περνά τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του είναι συγκεκριμένα, απλά και καθημερινά και σχεδόν πανομοιότυπα σε όλους.

Μέσα από πολλά, το cosmo.gr επιλέγει πέντε χαρακτηριστικά σημάδια που υποδηλώνουν ότι μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσει κάποιος τι τον ευχαριστεί και να πράξει αναλόγως:
Το βλέμμα καρφωμένο στην τηλεόραση

Η τηλεόραση είναι σημάδι δυστυχίας και ειδικά η προσκόλληση σ' αυτή τρανταχτό παράδειγμα. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η παρακολούθηση ενός τηλεοπτικού προγράμματος τους ξεκουράζει μετά από μια φορτωμένη ημέρα.

Όμως η ίδια η τηλεόραση αναπαράγει στην πλειονότητα της μια μιζέρια που όχι μόνο δεν ξεκουράζει τους τηλεθεατές, αντιθέτως τους “βυθίζει” σε μια εμμονή που τελικά έχει αρνητικά αποτελέσματα για την ψυχολογία του ατόμου.   

Είναι γεγονός και έχει διαπιστωθεί από μελέτες πως οι άνθρωποι που ξοδεύουν τον χρόνο τους μπροστά από την τηλεόραση είναι χαρακτηριστικό σημάδι ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Μάλιστα, έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο απέδειξε πως οι άνθρωποι που δηλώνουν ευτυχισμένοι ξοδεύουν κατά 30% λιγότερο χρόνο παρακολουθώντας τηλεοπτικά προγράμματα σε σχέση με αυτούς που δήλωναν δυστυχισμένοι.
Οι προβληματικές σχέσεις
                                             
Από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια δυστυχίας είναι όταν σε μια σχέση δεν μπορείς να ξεκαθαρίσεις τι σου γίνεται.

Συνήθως οι δυστυχισμένοι άνθρωποι μένουν σε μια σχέση, γιατί πολύ απλά δεν πιστεύουν ότι μπορεί και να βρουν κάτι καλύτερο. Έτσι λοιπόν προτιμούν να τσακώνονται συνέχεια με το άλλο τους μισό και να διατηρούν μια προβληματική σχέση που σε αντίθετη περίπτωση θα την είχαν τελειώσει μια ώρα αρχύτερα.

Συνήθως οι άνθρωποι που δεν είναι ευτυχισμένοι προσκολλώνται στο σύντροφο τους, ξεχνώντας φίλους και συγγενείς.

Έρευνα της αμερικανικής Κοινωνικής Υπηρεσίας, διαπίστωσε πως οι ευτυχισμένοι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο με τρίτους παρά με τον σύντροφο τους. Μπορεί να ακούγεται παράξενο στα αφτιά, αλλά οι επιστήμονες δηλώνουν κατηγορηματικά πως μια προσκολλημένη σχέση είναι μια προβληματική σχέση.
Άγχος για τα πάντα

Το άγχος όταν ξεπερνά τα λογικά όρια σημαίνει πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να νιώσει ασφάλεια και ικανοποίηση. Το άγχος λοιπόν είναι φυσική απόρροια της ανασφάλειας του ατόμου και συνεπώς τη δυστυχία του.

Όταν είναι αδύνατον να ηρεμήσει και ικανοποιηθεί από κάποιο αποτέλεσμα , το άτομο βυθίζεται όλο και πιο πολύ σε πελάγη... δυστυχίας.
Η διαρκής αναζήτηση της απόλαυσης

Η έρευνα του Φίλιπ Μπρίκμαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν αποκαλυπτική.

Ο Μπρίκμαν συνέκρινε μια ομάδα ανθρώπων που πλούτισαν από τυχερά παιχνίδια τύπου Λόττο και μαι ομάδα παραπληγικών που καρφώθηκαν στο αναπηρικό καρότσι από ατύχημα. Αυτά τα δύο ξαφνικά γεγονότα που αλλάζουν τη ζωή του ανθρώπου είχαν τεράστιες επιπτώσεις.

Στην ομάδα των νικητών των τυχερών παιχνιδιών, ο πλούτος είχε τα αντίστροφα αποτελέσματα. Κι όμως, δεν τους έφερε την “απόλυτη ευτυχία”, αντιθέτως, τους αύξησε το αίσθημα του ανικανοποίητου, καθώς επιζητούσαν διαρκώς όλο και μεγαλύτερες υλικές και μη απολαύσεις. Ως συνέπεια, οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονταν ένα διαρκές κενό που έπρεπε να καλύψουν . Και άρα ήταν δυστυχισμένοι.

Αντιθέτως, η ομάδα των παραπληγικών είχε αποδεχτεί την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει, και ανέφεραν πως είναι τουλάχιστον ικανοποιημένοι που απλώς μπορούν και ζουν.
Όταν στριφογυρίζεις στο κρεβάτι

Η δυστυχία είναι άμεσα συνυφασμένη με την αϋπνία. Έρευνα του επιστημονικού περιοδικού Science σε 909 εργαζομένους απέδειξε πως το βασικότερο σημάδι ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους ήταν ότι δεν μπορούσαν να κοιμηθούν εύκολα.

Μάλιστα, καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υπολόγισε πως το να κοιμάσαι μια ώρα παραπάνω από το κανονικό ισοδυναμεί με την ευτυχία που παίρνει κάποιος όταν του ανακοινώνουν ότι παίρνει αύξηση στο μισθό του!

Παρ' όλα αυτά, σύγχρονοι επιστήμονες τείνουν να πιστεύουν πως δεν είναι μόνο η αϋπνία σημάδι δυστυχίας, αλλά και ο υπερβολικός ύπνος.
 
Όταν κοιμάσαι δηλαδή πολλές περισσότερες ώρες από το κανονικό, σημαίνει ότι απλώς θέλεις να γλυτώσεις από την τεράστια διάρκεια της ημέρας...source:cosmo.gr
top