Μειώσεις έως 60% στα

φάρμακα...

Μαρίνα Κουτσούμπα
Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, που αφορά στην ανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από σήμερα.

Σε μειώσεις των τιμών των φαρμάκων που μπορεί να φθάσει και το 60% προβλέπει το νέο δελτίο τιμών που ανακοινώνεται από το υπουργείο Οικονομίας και αφορά χιλιάδες φαρμακευτικά σκευάσματα που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα παθήσεων.

Αναμένεται να υπάρχουν 1.795 τιμές πρωτοτύπων φαρμάκων, 400 τιμές ορρών, 11 τιμές οδοντιατρικών ενέσεων, 151 τιμές παραγώγων αίματος και 223 τιμές φαρμάκων βάσει κοστολογίου. Συνολικά, δηλαδή, το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων θα περιλαμβάνει 2.648
τιμές.
Στις ανωτέρω τιμές πρωτοτύπων και νέων φαρμάκων θα προσαρμοστούν οι τιμές των αντίστοιχων αντιγράφων.
Μέχρι τη Δευτέρα (30/8) είχαν εξεταστεί 90 από τις 735 ενστάσεις που είχαν υποβληθεί από τις εταιρίες για τις τιμές που τους εστάλησαν, ενώ εξακολουθούν να κατατίθενται ενστάσεις.
Να σημειωθεί ότι με το νέο καθεστώς τιμολόγησης οι τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά καθορίζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου μετά τη διεξαγωγή έρευνας στα κράτη-μέλη της ΕΕ στα οποία κυκλοφορεί το φαρμακευτικό προϊόν.
Η τιμή προκύπτει από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών του φαρμακευτικού προϊόντος στα κράτη-μέλη της ΕΕ στα οποία υφίστανται και ανακοινώνονται επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές των χωρών αυτών.
Σημειώνεται πως η τιμή των φαρμακευτικών προϊόντων επανεξετάζεται και ανατιμολογείται από τη συγκεκριμένη Υπηρεσία τρεις φορές τον χρόνο.
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κατατέθηκε την Τρίτη (31/8) στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας.
Τόσο οι γιατροί των Ταμείων, όπως και οι φαρμακοποιοί, θα εγγράφονται στους χρήστες της εφαρμογής Ηλεκτρονικής Καταχώρισης και Εκτέλεσης Συνταγών που θα διαχειρίζεται ο φορέας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.source:cosmo.gr
top