«Η Ελλάδα είναι ένα βαρέλι 

δίχως πάτο»

Αρκετά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ασχολήθηκαν και χθες με την ελληνική οικονομία, την επομένη της έγκρισης της β’ δόσης του δανείου από την τρόικα, ύψους 9 δισ. ευρώ. Στην πλειοψηφία τους τα δημοσιεύματα σημειώνουν ότι το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμής από την Ελλάδα δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί.
«Οι Έλληνες δεν μπορούν να σωθούν μόνοι τους. Ως πλέον ενδεδειγμένη λύση θα θεωρούσα μια ελεγχόμενη χρεοκοπία του κράτους, κατά την οποία θα κληθούν να πληρώσουν και οι επενδυτές.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Klaus Zimmermann στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt του Αμβούργου. «Αντ’ αυτού» συνεχίζει ο κ. Zimmermann, «παραβιάστηκε η συνθήκη του Μάαστριχτ και σώθηκαν τα λεφτά των τραπεζών, που είχαν επενδύσει στην Ελλάδα. Ωστόσο η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα σήμαινε την αρχή του τέλους της Ευρώπης...».
Η βελγική εφημερίδα De Tijd από την πλευρά της ανησυχεί για το κύμα πωλήσεων των ιρλανδικών, ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων που σημειώθηκε την Τρίτη στις αγορές, κάτι που κατά την De Tijd αποτελεί ένδειξη ότι «η κρίση του χρέους δεν έχει ακόμα φτάσει στο τέλος της». Στις σελίδες της η εφημερίδα φιλοξενεί την άποψη του επενδυτικού συμβούλου της Petercam, Alexandre De Groote ο οποίος υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τελικά την αναδιάρθρωση του χρέους της». Η εφημερίδα παρατηρεί ότι τα υψηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι οι αγορές «παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι στην Ελλάδα προτιμώντας να στραφούν προς ασφαλή λιμάνια όπως είναι τα γερμανικά ομόλογα».
Η δε αυστριακή οικονομική εφημερίδα Wirtschaftsblatt, στο άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο», αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, αναμένεται να επιτύχει τον στόχο της εξυγίανσης του προϋπολογισμού για το 2010. Παρόλο όμως που το έλλειμμα συρρικνώνεται, επισημαίνει το δημοσίευμα, η αγορά των κρατικών ομολόγων αγγίζει επικίνδυνα ύψη, όπως στην κρίση του Μαΐου.
Σε δεύτερο σχετικό άρθρο στο εσωτερικό της, η Wirtschaftsblatt φιλοξενεί και ρεπορτάζ της Astrid Schuch με τον τίτλο «Οι Έλληνες απειλούνται τώρα με την τελευταία πράξη», όπου σημειώνεται ότι «η Ελλάδα κάνει αποταμιεύσεις και με επιτυχία. Η αγορά όμως εκτιμά ότι τα κρατικά ομόλογα είναι τόσο ριψοκίνδυνα, όπως τον περασμένο Μάιο. Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί».
Η δημοσιογράφος επισημαίνει επίσης ότι «η τελευταία φορά που τα δεκαετή κρατικά ομόλογα βρίσκονταν τόσο υψηλά, ήταν λίγο πριν από την ανακοίνωση της βοήθειας προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ και την ΕΕ». Σύμφωνα με την αγορά η Ελλάδα για τρία χρόνια, σημειώνει, δηλαδή για όσο θα χρηματοδοτείται από το ΔΝΤ και την ΕΕ, θα κατορθώσει κάπως να τα βγάλει πέρα. Και αυτό όμως είναι από μόνο του εξαιρετικά αισιόδοξο, καθώς μέχρι το τέλος Μαΐου 2013, θα πρέπει να πληρωθούν ελληνικά ομόλογα, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, ύψους 117 δις ευρώ.
Εάν προσθέσει κανείς σε αυτό και το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2010, το οποίο θα κυμανθεί μεταξύ 18 και 20 δις ευρώ, το πακέτο διάσωσης ήδη τινάζεται εμφανώς στον αέρα, γράφει το άρθρο. Η δημοσιογράφος εκτιμά στην συνέχεια ότι η Ελλάδα το 2012 ή το 2013 θα αναγκασθεί να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά πριν από αυτό θα πρέπει πρώτα οι ελληνικές τράπεζες να επιβιώσουν το 2011.
«Η Ελλάδα περνά μία βαθιά οικονομική κρίση» έγραφε χθες το βρετανικό BBC, στο άρθρο υπό τον τίτλο «Greece economy shrinks 1,8% as consumers cut spending». Στο άρθρο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η συρρίκνωση είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν αρχικά, καθώς και ότι τα νέα αυτά στοιχεία υπογραμμίζουν την πάλη της Ελλάδας με την ύφεση και ότι ρίχνουν τη σκιά τους στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Και η Wall Street journal αναφέρθηκε στο θέμα, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Greek GDP revised down», σημειώνοντας ότι η συρρίκνωση στο Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν της Ελλάδας ξεπερνά τις αρχικές εκτιμήσεις. Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του Νίκου Μαγγίνα, οικονομολόγου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος αποδίδει τη συρρίκνωση στη μείωση της κατανάλωσης και τη ραγδαία μείωση των επενδύσεων «λόγω του αβέβαιου κλίματος» και συμπληρώνει ότι ανάπτυξη θα υπάρξει από τα μέσα του 2011.source:tvxs.gr
top