Apple και εφημερίδες

δημιουργούν νέο ψηφιακό

newsstand...


Εφημερίδες και περιοδικά σε ψηφιακή μορφή σχεδιάζει να λανσάρει η Apple, η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους μεγαλύτερους τίτλους, προς το παρόν, στις Η.Π.Α, ώστε να ετοιμάσει μια ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία οι αναγνώστες θα μπορούν να διαβάζουν όχι μόνο μεμονωμένα άρθρα, αλλά ολόκληρα τεύχη.

Το newsstand, που σχεδιάστηκε κυρίως για το iPad, θα είναι παρόμοιο με το iBook, αλλά οι αναγνώστες θα έχουν πρόσβαση μόνο σε εφημερίδες και περιοδικά και όχι σε μεμονωμένα διάσπαρτα άρθρα. Ήδη ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός έχει έρθει σε επαφή με τα τους μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, όπως η Time Warner, η Hearst Corp. και η News Corp., ώστε η νέα αυτή ψηφιακή πλατφόρμα να είναι έτοιμη για τους αναγνώστες μέσα στο 2011.

Οι συζητήσεις προς το παρόν αφορούν στη μορφή που θα έχουν οι διαφημίσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το σύστημα των  συνδρομών των αναγνωστών, καθώς σύμφωνα με τον Roger Fidler του Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας, «οι εκδότες θέλουν να γνωρίζουν το κοινό τους και τις προτιμήσεις του».
Προς το παρόν τα μοναδικά σημεία τριβής σε αυτή την ψηφιακή έκδοση, που θα αφορά αποκλειστικά σε εφημερίδες και περιοδικά, είναι το γεγονός πως η Apple επιθυμεί να καταλάβει σημαντικό ρόλο μεσάζοντα ανάμεσα στις εφημερίδες και το αναγνωστικό κοινό, κάτι στο οποίο οι εκδότες δεν είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν.

Μάλιστα οι εκδότες έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Google, ώστε να δημιουργήσουν συνθήκες ανταγωνισμού σε αυτό το πεδίο, το οποίο οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί το χαρακτηρίζουν εξαιρετικά προσοδοφόρο.source:protothema.gr
top