Συμβουλές... για να μην 

κρυολογήσεις, τώρα που 

ο καιρός είναι περίεργος!

Ακόμα ζέστη κάνει, αλλά έχει δροσίσει λίγο. Είναι περίεργο. Ενώ ακόμα φοράς κοντομάνικα, ενώ ακόμα κάνεις μπάνια στη θάλασσα, ενώ ακόμα κοιμάσαι ξεσκέπαστη, πολλοί γύρω σου έχουν ήδη κρυολογήσει... 

Ο Διευθυντής Παθολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Σωτήρης Αδαμίδης εξηγεί πως το φθινόπωρο, όσο η θερμοκρασία πέφτει και η υγρασία αυξάνεται, βρίσκουν "πρόσφορο" έδαφος διάφορα στελέχη ιών για να κάνουν την εμφάνισή τους. "Πολλές φορές βέβαια συγχέουμε την γρίπη, με ένα απλό συνάχι ή έναν πονοκέφαλο" τονίζει ο κ. Αδαμίδης. Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αυτά τα πρώτα σημάδια του κρυολογήματος.

ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ... ΑΡΠΑΞΕΙΣ

- ΤΙΘΑΣΕΥΣΕ ΤΟ ΣΤΡΕΣ: Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τις διακοπές και είσαι ιδιαίτερα αγχωμένη με τις υποχρεώσεις και τη δουλειά. Αυτός μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να πέσεις στα δίχτυα της... γρίπης. "Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το στρες ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να παραμένει πιο ευάλωτους στην λοίμωξη" επισημαίνει ο Διευθυντής παθολογίας Σωτήρης Αδαμίδης.

- ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Μπορεί να μην είσαι ο τύπος του γυμναστηρίου. Μην ξεχνάς όμως πως το καλοκαίρι, είτε πήγαινες για κολύμπι, είτε βόλτα στην παραλία... η φυσική δραστηριότητα ήταν αυξημένη. Προσπάθησε λοιπόν να εξακολουθήσεις και το φθινόπωρο. Κάνε μια βόλτα στο πάρκο ή αν αγαπάς τη θάλασσα συνέχισε! Ο ζεστός καιρός το επιτρέπει ακόμη. "Όσοι κάνουν γυμναστική και έχουν ένα γερό οργανισμό δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα" τονίζει ο κ. Αδαμίδης!

- ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ: "Το καλοκαίρι όλοι βρισκόμαστε σε ανοικτούς χώρους, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να μεταδοθεί ένα μικρόβιο" επισημαίνει ο Διευθυντής Παθολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Σωτήρης Αδαμίδης. Φυσικά, σε ό, τι αφορά στο γραφείο ή τον χώρο εργασίας δεν είναι δυνατό να κάνεις κάτι. Όμως, αν αποφασίσεις να βγεις έξω για έναν καφέ ή ποτό, επίλεξε καλύτερα ανοικτούς χώρους. Πάρε και μια ζακέτα καλού κακού...

- ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΚΑΛΑ: Το ξενύχτι ή ένας ανήσυχος ύπνος δεν θα ξεκουράσουν τον οργανισμό σου όσο πρέπει και έτσι θα είναι πιο αδύναμος απέναντι στα μικρόβια. Φρόντισε λοιπόν να απολαμβάνεις τον ύπνο. Ο μέσος βραδινός ύπνος για έναν ενήλικα υπολογίζεται περίπου στις 8 ώρες.

- ΚΟΨΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ: Έτσι κι αλλιώς το κάπνισμα απαγορεύεται πια στους δημόσιους χώρους. Πάρ' το λοιπόν επιτέλους απόφαση να κόψεις το κάπνισμα και έτσι θα θωρακίσεις τον οργανισμό σου και από το κρύωμα του φθινοπώρου.

ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ;

Ένα απλό κρύωμα, αν δεν έχεις κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, θα υποχωρήσει από μόνο του μέσα σε διάστημα 2-3 ημερών. Οπότε κάνε υπομονή, χρησιμοποιήσε αποσυμφορητικά και παυσίπονα αν χρειαστεί και σύντομα θα αισθανθείς πολύ καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση είναι λάθος να πάρεις αμέσως αντιβιοτικά. "Αν η δυσφορία εξακολουθήσει και μετά την 4η μέρα με πυρετό, μπούκωμα, πονοκέφαλο κτλ, καλό είναι να πάρεις την γνώμη ενός ειδικού. Αυτός θα αποφασίσει αν θα σου χορηγήσει αντιβιοτικά" εξηγεί ο κ. Αδαμίδης.source:tlife.gr
top