«Σημαντικό βήμα προς την

Ευρώπη το δημοψήφισμα»

«Σημαντικό βήμα προς την Ευρώπη» το δημοψήφισμα στην Τουρκία, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών


Την ικανοποίηση του Βερολίνου για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στη γείτονα εξέφρασε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε. Ο κ. Βέστερβέλε χαρακτήρισε το δημοψήφισμα "σημαντικό βήμα προς την Ευρώπη".

"Χαιρετίζω την επιτυχία του δημοψηφίσματος αυτού. Η συνταγματική μεταρρύθμιση αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη νύχτα της Κυριακής.

Το περιεχόμενο αυτού του σχεδίου μεταρρύθμισης συζητήθηκε έντονα στην Τουρκία. Αυτός ο διάλογος στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών- και επί των συγκεκριμένων τρόπων εξισορρόπησης των λειτουργιών του Κράτους- αξίζει ιδιαίτερης μνείας. Και αναμφίβολα δεν έχει τελειώσει, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την πεποίθηση ότι η διαδικασία της συνταγματικής μεταρρύθμισης η οποία περιορίζει τις εξουσίες της δικαστικής και της στρατιωτικής ιεραρχίας, των δύο προπυργίων του κοσμικού κράτους που είναι αντίθετες με την ισλαμική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματός Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Το δημοψήφισμα, το οποίο διεξήχθη 30 χρόνια μετά το πραξικόπημα του 1980, αφορούσε 26 διαφορετικά ερωτήματα, ανάμεσά τους και την αναδιοργάνωση των ανώτατων δικαστικών θεσμών.

Η Γερμανία είναι η χώρα της Ευρώπης που φιλοξενεί την μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα.
Σημαντική άνοδος στο Χρηματιστήριο της Κων/πολης
Ο δείκτης IMKB του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε τη Δευτέρα άνοδο ρεκόρ κατά 2,14% και ενισχύθηκε κατά 1.297 μονάδες για να διαμορφωθεί στις 61.905,08 μονάδες, έπειτα από την επιτυχία του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία, που ενισχύει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Αναλυτές ερμηνεύουν την άνοδο αυτή ως ένδειξη εμπιστοσύνης των αγορών στην πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία έπειτα από την άνετη επικράτηση του "ναι" (58%) στο χθεσινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που περιορίζει τις εξουσίες της δικαστικής εξουσίας και του στρατού, αναφέρεται στο δελτίο ανάλυσης των αγορών της τράπεζας Fortis.

"Οι αγορές είναι ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος...αποτελεί θετικό μήνυμα για τη σταθερότητα του κόμματος που κυβερνά μόνο του την Τουρκία και οι αγορές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, αναφέρεται στην ανάλυση της τράπεζας Fortis.source:skai.gr
top