Θα την εκτελέσουν στις ΗΠΑ 

και ας είναι περιορισμένης νοημοσύνης...


Θα την εκτελέσουν στις ΗΠΑ και ας είναι περιορισμένης νοημοσύνης
Η πολιτεία της Βιρτζίνιας ετοιµάζεται να εκτελέσει την Πέµπτη µία γυναίκα, για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, παρότι η Τερέζα Λιούις είναι περιορισµένης νοηµοσύνης. Η τελευταία ελπίδα της 41χρονης γυναίκας που είχε καταδικασθεί επειδή πλήρωσε δύο άνδρες προκειµένου να δολοφονήσουν τον σύζυγό της και τον γιο του από άλλο γάµο είναι η έφεση που έχουν κάνει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ οι συνήγοροί της µε το επιχείρηµα ότι έχει ιδιαίτερα χαµηλό δείκτη ευφυΐας (ΙQ).

Οι δολοφόνοι του άνδρα της – ένας από τους οποίους ήταν εραστής της – έχουν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη. Η Τερέζα τούς είχε υποσχεθεί να µοιρασθεί µαζί τους τα χρήµατα από την ασφάλεια και εκείνοι µπήκαν στο τρέιλερ της οικογένειας και πυροβόλησαν τους δύο άνδρες.

Οι δικηγόροι της γυναίκας ισχυρίζονται ότι σε τεστ ευφυΐας στο οποίο υποβλήθηκε συγκέντρωσε 72 βαθµούς που θεωρείται «οριακό» και γι’ αυτό χαρακτηρίζουν «αντισυνταγµατική» την εκτέλεσή της µε ένεση την Πέµπτη. Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνιας Ρόµπερτ Μακντόνελ, ο οποίος αρνήθηκε να της δώσει χάρη, δήλωσε πως κανένα από τα τεστ στα οποία υπεβλήθη από τις αρχές της Πολιτείας δεν έδειξε ότι έχει νοητική υστέρηση. Πολλοί Αµερικανοί έχουν ζητήσει να της δοθεί χάρη, µεταξύ αυτών είναι και ο συγγραφέας Τζον Γκρίσαµ.

Εναν αιώνα µετά
Η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε στη Βιρτζίνια ήταν µια 17χρονη το 1912, η οποία είχε κατηγορηθεί ότι δολοφόνησε τον εργοδότη της, αφότου εκείνος την είχε κατηγορήσει ότι του έκλεψε ένα χρυσό ρολόι. Αυτή τη στιγµή υπάρχουν 53 γυναίκες καταδικασµένες σε θάνατο στις ΗΠΑ. Από το 1976, οπότε και τέθηκε πάλι σε ισχύ η θανατική καταδίκη, στη χώρα έχουν εκτελεσθεί 11 γυναίκες. Η πλέον πρόσφατη εκτέλεση γυναίκας έγινε το 2005. Η Φράνσις Νιούτον θανατώθηκε στην Πολιτεία του Τέξας για τη δολοφονία του συζύγου και των δύο παιδιών τους, ηλικίας επτά και ενός έτους. Ο εισαγγελέας θεώρησε ότι προχώρησε στις δολοφονίες για να εισπράξει τα χρήµατα από την ασφάλεια ζωής, ενώ η Νιούτον ισχυρίστηκε ότι ο σύζυγός της ήταν έµπορος ναρκωτικών που δολοφονήθηκε από ανθρώπους του υποκόσµου στους οποίους χρωστούσε λεφτά.source:madata.gr
top