Αντίθετος στη φοροαπαλλαγή 

για πλούσιους ο Ομπάμα...



Την αυτοκριτική του για την πορεία της οικονομίας έκανε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος παραδέχτηκε ότι οι οικονομικές του πολιτικές δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα όσο γρήγορα ήλπιζε, αλλά επανέλαβε ότι οι προτάσεις του κόμματός του παραμένουν οι καλύτερες για την τόνωση της οικονομίας.

Προειδοποίησε, μάλιστα, τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος ότι διακινδυνεύουν ένα επώδυνο αποτέλεσμα στις εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, εάν η ψήφος κριθεί μόνο από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.


Ο αμερικανός πρόεδρος, που προσπαθεί να διατηρήσει την πλειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να αντέξουν την διατήρηση των φοροαπαλλαγών για τους πλούσιους, που καθιερώθηκαν επί προεδρίας Μπους και κατηγόρησε για οικονομική ανευθυνότητα του Ρεπουμπλικανούς.


Οι δηλώσεις Ομπάμα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Οχάιο δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, έγιναν καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικανούς για τις φοροαπαλλαγές στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα, που καθιερώθηκαν επί Μπους και τερματίζονται στο τέλος του χρόνου.


Ο Τζον Μπόνερ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ζήτησε να παραταθούν για δύο χρόνια όλες οι υφιστάμενες φοροαπαλλαγές και πρότεινε στην κυβέρνηση να μειώσει τις δαπάνες για το επόμενο έτος στα επίπεδα του 2008.


Ο Ομπάμα απέρριψε αυτές τις προτάσεις, αλλά διακήρυξε ότι είναι έτοιμος να διατηρήσει τις φοροαπαλλαγές για οικογένειες που έχουν εισοδήματα κάτω των 250.000 δολαρίων το χρόνο.


«Για οποιοδήποτε εισόδημα πάνω από αυτό το ποσό, οι φορολογικοί συντελεστές θα επανέλθουν εκεί που ήταν επί προεδρίας Κλίντον. Αυτό δεν γίνεται για να τιμωρηθούν όσοι τα καταφέρνουν καλύτερα, αλλά γιατί δεν μπορούμε να αντέξουμε το λογαριασμό των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Ομπάμα.


Ο Ομπάμα δήλωσε επίσης ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί αφότου ανέλαβε την προεδρία, αλλά παραδέχτηκε ότι τώρα έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός βελτίωσης.


«Η οικονομία αναπτύσσεται ξανά. Οι χρηματαγορές έχουν σταθεροποιηθεί. Ο ιδιωτικός τομέας δημιουργεί δουλειές τους τελευταίους οκτώ μήνες. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η πρόοδος είναι επώδυνα αργή», δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα.


Ο αμερικανός πρόεδρος πάντως προειδοποίησε τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος ότι διακινδυνεύουν ένα επώδυνο αποτέλεσμα στις εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, εάν η ψήφος κριθεί μόνο από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.


«Εάν οι εκλογές γίνουν ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα ''είναι οι πολίτες ικανοποιημένοι για την οικονομία, όπως είναι σήμερα'' τότε δεν θα τα πάμε καλά, διότι νομίζω οι πάντες αισθάνονται ότι η οικονομία χρειάζεται να τα πάει καλύτερα από ό,τι συμβαίνει σήμερα», δήλωσε ο Ομπάμα.
source:nooz.gr
top