Συνταγές με... μουσική 

από γιατρούς!

Μαρίνα Κουτσούμπα
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής επιβεβαιώνονται από νέα έρευνα, με τους επιστήμονες να διατείνονται ότι σε συγκεκριμένες ασθένειες η μουσική ενδέχεται να λειτουργήσει ως φαρμακευτική αγωγή.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης χρησιμοποιεί ένα μείγμα ψυχολογίας και ακουστικής μηχανικής για να εξακριβώσει κατά πόσο η μουσική μπορεί να κρύβει τη λύση πολλών ψυχολογικών αλλά και παθολογικών παθήσεων. Οι ερευνητές αναλύουν τους στίχους, τους τόνους, ακόμα και τις σκέψεις που κρύβονται πίσω από κάποιες μουσικές, εκτιμώντας ότι είναι πολύ πιθανό ορισμένες μουσικές να μπορούν να θεραπεύσουν φυσικούς πόνους ή και ασθένειες όπως η κατάθλιψη.
Απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι η ανάπτυξη ενός μαθηματικού μοντέλου που ερμηνεύει την ικανότητα της μουσικής να επικοινωνεί διαφορετικά συναισθήματα. Έτσι, μπορούν να φτιάξουν προγράμματα στον υπολογιστή, τα οποία θα δύνανται να αναγνωρίζουν τις μουσικές εκείνες που είναι ικανές να επηρεάσουν τα συναισθήματα.
«Η μουσική εκφράζει συναίσθημα ως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Αυτοί περιλαμβάνουν τον τόνο, τη δομή και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά του κομματιού. Και οι στίχοι μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση. Όπως επίσης και αντικειμενικοί παράγοντες: πότε ή πού πρωτοάκουσες το κομμάτι, αν το έχεις συνδυάσει με ευχάριστα ή δυσάρεστα γεγονότα» υπογραμμίζει ο μηχανικός Ακουστικής, Δρ Ντον Νοξ, που ηγείται της έρευνας.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ορισμένα δισκοπωλεία τοποθετούν τα μουσικά προϊόντα τους, κάνοντας διαχωρισμό σε "ευχάριστα" ή "λυπηρά".source:cosmo.gr
top