«Κουνούν το μαντίλι» 

στις Ένοπλες Δυνάμεις...

Διατεθειμένοι να αποχωρήσουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, μέσα στην προσεχή 5ετία, εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό αξιωματικοί και υπαξιωματικοί οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα της Vprc. Σε αυτό το πλαίσιο προβάλλουν οικονομικούς αλλά και οικογενειακούς λόγους. Οι ίδιοι ασκούν έμμεση κριτική στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για μια σειρά από ζητήματα. Το 68% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει λειτούργημα την ιδιότητα του στρατιωτικού.
Το 52% των αξιωματικών και το 65% των υπαξιωματικών εξετάζουν την προοπτική να αποχωρήσουν τα επόμενα 5 χρόνια από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εκτός από οικονομικούς και οικογενειακούς λόγους, επικαλούνται τη μείωση του κύρους των Ε.Δ. αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για καριέρα έξω από αυτές. Σημειώνεται ότι την περίοδο 2005-2009 αποστρατεύτηκαν με αίτησή τους περισσότερα από 6.500 στελέχη.
Ανάμεσα στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί, κυριαρχούν οι μη αξιοκρατικές προαγωγές (69%), οι οικονομικές αποδοχές (68%), συχνές μεταθέσεις (66%) και κοινωνική απαξίωση των στρατιωτικών (56%).
Κριτική ασκούν οι ερωτηθέντες αναφορικά με τις οικονομικές παροχές τους, όπως και τα στρατιωτικά καταλύματα –μόνο 1 στους 4 έχει καλή εικόνα.
Το 68% των αξιωματικών και το 37% των υπαξιωματικών θεωρούν λειτούργημα την ιδιότητα του στρατιωτικού.
Το 74% διακρίνει υψηλό κομματισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Το 56% των αξιωματικών και το 70% των υπαξιωματικών πιστεύουν ότι η κοινωνία στηρίζει λίγο ή καθόλου τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Κατά 43%, κρίνεται ανεπαρκής η μέριμνα των στρατιωτών που συμμετέχουν σε αποστολές εκτός των συνόρων.
Το 91% των υπαξιωματικών τάσσεται υπέρ του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.
*Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2010, με τη μέθοδο των ερωτηματολογίων. Συμμετείχαν 750 αξιωματικοί και 676 υπαξιωματικοί από την περιοχή της Αττικής, της Θεσσαλίας, της Θράκης, της Κρήτης και 3 νησιών του Αιγαίου.source:tvxs.gr
top