Το αδυνάτισμα δεν έχει 

πάντα ευεργετική επίδραση στην υγεία...


Το αδυνάτισμα δεν έχει πάντα ευεργετική επίδραση στην υγεία
Οι μακροχρόνιες δίαιτες ίσως απελευθερώνουν στο αίμα βιομηχανικά παράγωγα που δυτικά προκαλούν χρόνιες νόσους όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
«Αυτό συμβαίνει επειδή τα εν λόγω επικίνδυνα συστατικά αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό, ο οποίος κατά τη διάρκεια του αδυνατίσματος διασπάται και περνούν στην κυκλοφορία του αίματος», διευκρινίζει ο υπεύθυνος της μελέτης Duk-Hee Lee από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Daegu της Σεούλ.
«Ζούμε υπό την επίδραση του ισχυρού δόγματος πως το αδυνάτισμα έχει πάντα ευεργετική επίδραση στην υγεία, αλλά τελικά μπορεί να επιδράσει αρνητικά με ποικίλους τρόπους και αρκετά αιφνίδια στην υγεία», εξηγεί η ίδιος.
Στο πλαίσιο της μελέτης φάνηκε πως όσοι έκαναν δίαιτα απώλειας βάρους για περισσότερα από δέκα χρόνια, είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση βλαβερών συστατικών στο αίμα τους, που ονομάζονται εμμένοντες οργανικοί ρύποι, από αυτούς που δεν είχαν αυξομειώσεις βάρους.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι εμμένοντες οργανικοί ρύποι όταν απελευθερώνονται μαζικά από τα λιποκύτταρα μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, ρευματοειδή αρθρίτιδα καθώς και περιοδοντικές νόσους.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Obesity.source:madata.gr
top