Μήπως σε πονάει η μέση σου;

Η γυμναστική δεν σε βοηθά απλώς να αποκτήσεις το κορμί που πάντα ονειρευόσουν. Είναι ένας τρόπος να αποφύγεις τους ενοχλητικούς πόνους στη μέση!

Η καθημερινότητα σε βρίσκει ατελείωτες ώρες στη λάθος θέση. Πόσες φορές δεν έχεις κάτσει κουλουριασμένη στον καναπέ να παρακολουθείς τηλεόραση με τις ώρες; Ακόμη και αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το κείμενο, ενδέχεται να κάθεσαι με την πιο λάθος στάση στην καρέκλα του γραφείου. Η γυμναστική λοιπόν θα σε βοηθήσει να δυναμώσεις τη μέση, να έχεις την σωστή στάση του σώματος σε κάθε σου δραστηριότητα, αλλά και να προλάβεις τους ενοχλητικούς πόνους της μέσης.

Η Personal Trainer Έφη Τσεκούρα μας δίνει βασικές συμβουλές και εξηγεί ποιες ασκήσεις θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να κάνεις τις ασκήσεις αυτές την ώρα που σε έχει πιάσει πόνος. Η άσκηση λειτουργεί προληπτικά...

ΠΟΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ;

- Επιλογή αντικραδασμικού εδάφους για τρέξιμο. Πριν από κάθε άσκηση ή ακόμη και ως αερόβια γυμναστική σε τακτά χρονικά διαστήματα, το τρέξιμο είναι μια εξαιρετική επιλογή. Φρόντισε όμως να επιλέγεις χώρους, όπως γήπεδα ή πάρκα όπου μπορείς να κάνεις jogging στο χώμα ή το χόρτο κι όχι στην άσφαλτο. Έτσι δεν επιβαρύνεις την μέση, αλλά και τα γόνατα.
 
- Ενίσχυση όλων των μυικών ομάδων που περιβάλλουν τη λεκάνη και όχι μόνο των κοιλιακών. Οι απλοί κοιλιακοί, βοηθούν βέβαια αλλά δεν επαρκούν. Καλό είναι να τους συνδυάσεις με σειρά ασκήσεων που θα δυναμώσουν όλες τις μυικές ομάδες γύρω από την λεκάνη και τη μέση.
 
- Ένα πρόγραμμα ασκήσεων για ανακούφιση της οσφυαλγίας θα πρέπει να περιλαμβάνει:

Διατατικές ασκησείς των καμπτήρων μυών του ισχίου κ των μυών που εκτείνουν την ράχη
Ασκήσεις ενδυνάμωσης των κοιλιακών
Ασκήσεις των οπίσθιων μηριαίων και των γλουτιαίων μυών
 
- Επαρκής προθέρμανση πριν την εφαρμογή οποιαδήποτε προγράμματος άσκησης


ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Εκτός από τις ασκήσεις αυτές καθεαυτές φρόντισε να τηρείς τα παρακάτω για να μην αισθανθείς ξανά τις ενοχλητικές αυτές σουβλιές στη μέση:

- Διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος:  Φρόντισε όταν κάθεσαι στο γραφείο να κρατάς την πλάτη σε ευθεία θέση. Καλό είναι η καρέκλα του γραφείου να έχει χειρολαβές για να στηρίζεις τα χέρια. Ακόμη κι όταν κάνεις την άσκηση είναι πολύ σημαντικό το σώμα σου να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση. Αλλιώς δεν θα έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά αντίθετα, ανάλογα με την άσκηση, μπορεί να επιβαρύνεις αντί να βοηθήσεις την κατάσταση. 

- Αποφυγή παχυσαρκίας. Αντιλαμβάνεσαι πως τα περιττά κιλά λειτουργούν επιβαρυντικά κατά της μέσης. Όσο πιο βαρύς είναι κάποιος, τόσο πιο δύσκολο είναι η κίνηση για την μέση, με αποτέλεσμα να καταπονείται.
 
- Επιλογή κατάλληλου παπουτσιού. Το παπούτσι στηρίζει ολόκληρο το σώμα! Οπότε αντιλαμβάνεσαι πως θα πρέπει να είναι κατάλληλο και ανατομικό. Πόσω μάλλον αν πρόκειται για το αθλητικό, με το οποίο θα κάνεις γυμναστική. Είναι το Α και το Ω για την σωστή εκτέλεση της γυμναστικής, αλλά βέβαια και για να έχει το σώμα την σωστή στάση, ώστε να ελαχιστοποιείται η καταπόνηση της μέσης.source:tlife.gr
top