Ημέρες καπνοαπαγόρευσης...
Tου Παντελη Μπουκαλα
Στο καφενείο παρατάς στη μέση τον καφέ, κι ας κρυώνει, και βγαίνεις στον δρόμο να τραβήξεις δυο τζούρες· προς το παρόν η καλή σου παρέα δείχνει να σε ανέχεται, αλλά μόνο όσοι μοιράζονται μαζί σου την ίδια αρρώστια σε νιώθουν. Στη δουλειά, κατεβαίνεις τους ορόφους, βγαίνεις έξω και, όπως και οι άλλοι ημιπαράνομοι - εξαρτημένοι, καπνίζεις το ένα άνοστο τσιγάρο πάνω στο άλλο· τίποτα δεν μένει ίδιο όταν καπνίζεις «για να καλύψεις το πλάνο». Στο χαρτοπαίγνιο της γειτονιάς, από την αγωνία σου να βρεις καινούργια γούρια, κι όχι πια τον αναπτήρα ή το πακέτο, και καινούργια κόλπα για να μπλοφάρεις (ώς τώρα τους είχες πείσει πως όταν ανάβεις τσιγάρο, έχεις καλό χαρτί), χάνεις τη μια παρτίδα πάνω στην άλλη.
Στα ουζάδικα και στην ταβέρνα, με τσακισμένο το ζευγάρι αλκοόλη - νικοτίνη, ορμάς στους μεζέδες και, ολίγον χαιρέκακα, σκέφτεσαι ότι με την επερχόμενη παχυσαρκία και τα συναφή, τα ασφαλιστικά ταμεία θα ’χουν να δίνουν αλλού όσα ελπίζουν ότι θα γλιτώσουν με την καπνοαπαγόρευση. Οσο για το γράψιμο, έχει κι αυτό τις σοβαρές του δυσκολίες τώρα που η μνήμη τόσο του μυαλού όσο και των δαχτύλων αναγκάζεται να μάθει άλλη αλφαβήτα.
Το ξέρω πως οι μη καπνίζοντες δεν έχουν κανένα λόγο να συμμεριστούν ούτε την όλη μυθολογία του καπνίσματος, ούτε τις στενοχώριες των καπνιστών, οι οποίοι από την πλευρά τους δυσκολεύονται να συμμεριστούν το «όραμα» κατασκευής μιας καθημερινότητας όπου θα επικρατούν συνθήκες πλήρους ασηψίας - αντισηψίας. Κάποιες απορίες, πάντως, έχουν το νόημά τους, είτε καπνίζει κανείς είτε όχι. Θα ’ταν έγκλημα, ας πούμε, να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν καφενείο, ουζερί ή μπαρ να επιλέξουν αν θα γίνουν τα καταστήματά τους καπνιζόντων ή μη; Εν ανάγκη, αν προτιμήσουν σαν πελατεία τούς νικοτινολάτρες, ας πληρώσουν εφάπαξ ένα γερό πρόστιμο, σαν τιμωρία για τη φθορά που υφίσταται από την καπνούρα το κατά τα λοιπά υγιέστατο περιβάλλον μας. Αφού το δόγμα «ο ρυπαίνων πληρώνει» ισχύει απολύτως στον τόπο μας, ας επιτραπούν τα καπνιστήρια, για να ’χει να εισπράττει το υπουργείο Υγείας, Αθλησης, Διατροφής και Νικοτινοδιώξεως.source:kathimerini.gr
top