Η ακμή προκαλεί κατάθλιψη 

και τάσεις αυτοκτονίας...


Οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακμής είναι τρεις φορές περισσότερο επιρρεπείς στην αυτοκτονία από εκείνους που έχουν καθαρή επιδερμίδα.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Όσλο, η οποία δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Ερευνητικής Δερματολογίας, σε δείγμα 3.775 Νορβηγών ηλικίας μεταξύ 18 και 19 χρονών, το 14% των ερωτηθέντων νέων θεωρούν ότι η ακμή αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα, με επιπτώσεις στην κοινωνική και σεξουαλική τους ζωή.

Τα επίπεδα κατάθλιψης και αυτοκτονικών τάσεων ήταν δύο ή και τρεις φορές υψηλότερα μεταξύ των νέων που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα ακμής, σε σχέση με εκείνους που είχαν μικρό ή και καθόλου πρόβλημα, λένε οι Νορβηγοί ερευνητές, οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι παρενέργειες που αποδίδονταν παλαιότερα στα φάρμακα για τη θεραπεία της ακμής που περιέχουν ισοτρετινοΐνη, ενδεχομένως να οφείλονται στην κατάσταση αυτή καθ' εαυτή.

«Υπάρχει στενή και σταθερή σχέση μεταξύ των προβλημάτων ακμής και των συμπτωμάτων κατάθλιψης ή προβλημάτων ψυχικής υγείας», δήλωσε ο Τζον Αντερς Χαλβόρσεν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της μελέτης. «Στο παρελθόν υπήρξε μεγάλος προβληματισμός για τα φάρμακα που περιέχουν ισοτρετινοΐνη, με αποτέλεσμα οι δερματολόγοι να διστάζουν να τα χορηγήσουν», εξήγησε ο κ. Χαλβόρσεν, σύμφωνα με τον οποίο η μελέτη του αποδεικνύει ότι η αντίληψη αυτή ήταν λανθασμένη.

Πάντως, ο ψυχίατρος Ίαν Γκουντγίερ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ προειδοποιεί ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. «Από τη μελέτη αυτή, δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία δεν έχουν καμία σχέση με τα φάρμακα για την καταπολέμηση σοβαρών περιπτώσεων ακμής. Μπορεί να υπάρχουν συνδυαστικές επιπτώσεις σε μία ήδη ευάλωτη ομάδα».

Παρά το γεγονός ότι η ακμή είναι συνηθισμένο φαινόμενο κατά την εφηβεία και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι σχετικά ήπιες, σύμφωνα με τους ειδικούς, για το 10-20% των εφήβων η ακμή μπορεί να καταστεί παραμορφωτική, κάτι που αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα για μία κοινωνική ομάδα ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα εμφάνισης.source:newsit.gr
top