Αυτόφωρο και δίκες εξπρές για τους φοροφυγάδες...


Μιχάλης Παπανίδης


Δίκες εξπρές και αυτόφωρο περιμένει τους φοροφυγάδες αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την περαίωση των ανέλεγκτων και των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Το τοπίο των φορολογικών ελέγχων αλλάζει ριζικά και χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρεθούν σε πραγματικά δυσμενή θέση όταν συστηματοποιηθούν οι έλεγχοι με το νέο-πολύ πιο αυστηρό-σύστημα.

Προφανώς και στους νέους ελέγχους του ΣΔΟΕ, θα εμπλέκονται και αστυνομικά όργανα, ώστε είτε με την παρουσία τους, είτε με την κλήση τους να εκτελούν την αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση καταγραφή «μεγάλων φορολογικών παραβάσεων. Βεβαίως μένει να αποσαφηνιστεί τι εννοεί το οικονομικό επιτελείο ως «μεγάλες φορολογικές παραβάσεις», ώστε να γνωρίζει ο κάθε επιχειρηματίας μέχρι ποιο ύψος μπορεί να ρισκάρει.

Σίγουρο είναι ότι οι πρώτοι που θα υποπέσουν στις νέες διατάξεις θα είναι επιχειρηματίες της «νύχτας» καθώς και διοργανωτές εκδηλώσεων, αφού η μεγάλη συγκέντρωση κόσμου και η περιοδικότητα της εργασίας τους ευνοούσε μέχρι σήμερα φαινόμενα μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής.

Στο εξής το «επάγγελμα του αυτοφωράκια» στα νυχτερινά μαγαζιά θα είναι πολύ πιο επικίνδυνο και βεβαίως ο άνθρωπος που θα αναλαμβάνει να εμφανίζεται αντί του πραγματικού αφεντικού θα πρέπει να πληρώνεται πολύ περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη προσοχή από τους φορολογούμενους θέλει το γεγονός ότι στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις «δίκες εξπρές» που προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα προβλέπεται αυτόφωρος διαδικασία για όποιους εντοπίζονται από το ΣΔΟΕ με μεγάλη φοροδιαφυγή. Οι φορολογικές παραβάσεις έχουν πλέον αλλάξει… επίπεδο και ο εντοπισμός τους στο άμεσο μέλλον θα σημαίνει «καταστροφή» για τις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες, αλλά και τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου οι ανέλεγκτες χρήσεις φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια, στα δικαστήρια εκκρεμούν φορολογικές υποθέσεις 30 δισ. ευρώ, οι φορολογικές δίκες φτάνουν τις 150.000, ο χρόνος εκδίκασης αγγίζει τα 7 με 10 χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσουν, 1,3 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 30 δισ. ευρώ ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να ελέγξουν μόνο το 3% των φορολογικών υποθέσεων κάθε χρόνο.

«Βάζουμε γερά θεμέλια για να φτιάξουμε ένα νέο πλαίσιο φορολογικής συμμόρφωσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «η περαίωση αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση όλων των φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων ετών και σηματοδοτεί μια νέα αρχή».source:zougla.gr
top