Ανταλλάγματα για τη Χάλκη 

ζητούν οι Τούρκοι...


Ανταλλάγματα για τη Χάλκη ζητούν οι Τούρκοι
Παιχνίδια εντυπώσεων με το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξακολουθεί να παίζει η Αγκυρα επαναλαμβάνοντας ότι το ζήτημα είναι νομικό, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς επανέλαβε ότι μετά τις κινήσεις καλής θέλησης της Τουρκίας, η Ελλάδα πρέπει να επιτρέψει τη λειτουργία τζαμιών στην Αθήνα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Επανερχόμενος στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το οποίο με δηλώσεις και διαρροές «σηκώνει» και πάλι η τουρκική πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας επανέλαβε το πάγιο επιχείρημα ότι το ζήτημα είναι νομικό. «Δεν κλείσαμε εμείς τη Σχολή. Εκλεισε με απόφαση δικαστηρίου. Συνεχίζουμε να ερευνούμε το θέμα για το αν οι αλλαγές που έγιναν μετά τη δικαστική απόφαση, στο Σύνταγμα και τους νόμους, είναι αρκετές για την επαναλειτουργία», δήλωσε στο περιοδικό «Κριτέρ» και επανέφερε το ζήτημα ανάλογων κινήσεων που οφείλει να κάνει η Αθήνα, οι οποίες αφορούν τη λειτουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα και όχι μόνο.

«Ταυτόχρονα βήματα»
Οπως είπε, «παρ΄ ότι δεν είναι ζήτημα αμοιβαιότητας, πιστεύω ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα βήματα που θα κάνουμε ταυτόχρονα με την Ελλάδα». Αναφέρθηκε επίσης στη χορήγηση άδειας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά. «Αν εμείς δείξαμε ανοχή σε αυτό, αν στις 19 Σεπτεμβρίου θα γίνει λειτουργία ύστερα από 112 χρόνια στην εκκλησία στο Ακνταμαρ, τότε και η Ελλάδα θα πρέπει να επιτρέψει να λειτουργήσουν τα τεμένη που είναι κλειστά στην Αθήνα και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Αυτό πιστεύω ότι είναι ανάγκη που πηγάζει όχι μόνο από τις ανάγκες των εκατοντάδων ελλήνων πολιτών, αλλά και από τις ανάγκες εκατομμυρίων μουσουλμάνων που επισκέπτονται την Ελλάδα και τον πλούσιο πολιτισμό της Ελλάδας, που καυχιέται ότι είναι λίκνο της δημοκρατίας», σημείωσε, απηχώντας το πνεύμα των δηλώσεων Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, όπου, όπως λένε διπλωματικές πηγές, «εμφανίστηκε περίπου σαν προστάτης όλων των μουσουλμάνων στην Ελλάδα».

Το δημοψήφισμα
Από την πλευρά της, με ενδιαφέρον παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, τηρώντας στάση αναμονής για το πολυαναμενόμενο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής με αντικείμενο το πακέτο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν. Αν και η υπερψήφιση του πακέτου θεωρείται δεδομένη, οριακό «ναι» θα δημιουργούσε πολιτικό πρόβλημα στον Ταγίπ Ερντογάν, λένε διπλωματικές πηγές, και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές.source:madata.gr
top