Νορβηγική εμπιστοσύνη στην 
ελληνική οικονομία...
Αγοράζει ελληνικούς κρατικούς τίτλους χωρίς φόβο.
Την αμέριστη εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία δείχνει η Νορβηγία, η οποία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο ταμείο κρατικών κεφαλαίων και χρεογράφων στον κόσμο, καθώς προβαίνει σε αγορές ελληνικών κρατικών τίτλων πιστεύοντας ότι η χώρα δεν διατρέχει τον κίνδυνο να περάσει σε κατάσταση στάσης πληρωμών.
Ταυτόχρονα, το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο Government Pension Fund Global, με κεφάλαια 450 δισ. δολαρίων, προβαίνει και σε αγορές αντίστοιχων τίτλων της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις οικονομίες της Ευρώπης.
Τη στρατηγική αυτή υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Νορβηγίας, Σιγκμπτζόεν Τζόνσεν, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις από ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα στο δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν οδήγησαν σε ζημίες 3,4%, ενώ τα ασιατικά και αμερικανικά ομόλογα σημείωσαν κέρδη.
Αναλυτής της βρετανικής Royal Bank of Scotland Group Plc. σημειώνει ότι η Νορβηγία έχει την άποψη ότι οι παραπάνω χώρες δεν θα χρεοκοπήσουν. Λέει ωστόσο ότι τα ελληνικά ομόλογα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η πλειοψηφία της αγοράς θεωρεί ότι ίσως να υπάρξει ανάγκη αναδιάρθρωσης ή χρεοκοπίας.
Η ίδια η Νορβηγία πάντως πιστεύει ότι η μακροπρόθεσμη επενδυτική της στάση θα την παράσχει προστασία από ζημίες.source:kathimerini.gr
top