Νέα αντιβιοτικά από τους 

εγκεφάλους των εντόμων...


Οι κατσαρίδες και οι ακρίδες περιέχουν μόρια στους εγκεφάλους τους, που έχουν ισχυρή αντιβιοτική δράση και έτσι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών κατά διαφόρων μικροβίων, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ υπό τον Σίμον Λι, παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους σε συνέδριο της Εταιρίας Γενικής Μικροβιολογίας, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ" και το New Scientist.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα έντομα, που ο περισσότερος κόσμος έχει συνδέσει στο μυαλό του με την έλλειψη καθαριότητας, στην πραγματικότητα κρύβουν στο δικό τους μυαλό περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους για τους ανθρώπους από άποψη υγείας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μέχρι εννέα διαφορετικά μόρια στους εγκεφαλικούς ιστούς των κατσαρίδων και των ακρίδων, που δρουν τοξικά κατά των βακτηρίων, όπως το γνωστό κολοβακτηρίδιο E.coli και ένα επικίνδυνο είδος σταφυλόκοκκου (MRSA). Η ανακάλυψη ελπίζεται ότι θα ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες κατά των βακτηριακών μολύνσεων, που γίνονται ολοένα πιο ανθεκτικές έναντι των σημερινών αντιβιοτικών.

Οι ιστοί από τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα των συγκεκριμένων εντόμων μπόρεσαν να εξοντώσουν πάνω από το 90% των παθογόνων μικροοργανισμών, χωρίς να βλάψουν τα γειτονικά υγιή ανθρώπινα κύτταρα. Οι βρετανοί ερευνητές ήδη μελετούν εξονυχιστικά στο εργαστήριο τις αντιμικροβιακές ιδιότητες των εντόμων, με την ελπίδα ότι τελικά θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια νέα γενιά αντιβιοτικών, που θα είναι πιο αποτελεσματικά και θα έχουν λιγότερες παρενέργειες.

Όπως είπε ο Λι, δεν είναι παράξενο που οι κατσαρίδες παράγουν εκκρίνουν τις δικές τους αντιμικροβιακές ουσίες. "Τα έντομα συχνά ζουν σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα, όπου συναντούν πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων. Είναι συνεπώς λογικό ότι έχουν αναπτύξει τρόπους να προστατεύουν τους εαυτούς τους από τους μικροοργανισμούς", τόνισε.source:skai.gr
top