Στην αγορά βγαίνουν Ιρλανδία, 

Ισπανία, Ελλάδα...



Νέα έκδοση Εντοκων Γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου θα γίνει σήμερα Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, και εντός του Οκτωβρίου θα δημοπρατηθούν νέα 3μηνα και 6μηνα γραμμάτια από το κεφάλαια των οποίων θα καλυφθούν λήξεις παλαιοτέρων εκδόσεων. Ο ΟΔΗΗΧ ζητά από την αγορά 300 εκατ. ευρώ.

Μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές μπορούν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία, κατά την διάρκεια της οποίας μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές έως του 30% του δημοπρατούμενου ποσού.

Να θυμήσουμε ότι κεφάλαια ύψους 1,17 δισ. ευρώ προσέφεραν οι διεθνείς αγορές στο ελληνικό δημόσιο από την δημοπρασία των εντόκων γραμματίων που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2010, διάρκειας 26 εβδομάδων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ΟΔΔΗΧ.
Το επιτόκιο, προς απογοήτευση μάλλον της κυβέρνησης που ήλπιζε ότι θα μειωθεί κάπως διαμορφώθηκε στο 4,82%, υψηλότερο από το 4,65% της προηγούμενης έκδοσης στις 13 Ιουλίου.

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 4,54 φορές, έναντι 3,64 της προηγούμενης δημοπρασίας και σύμφωνα πάντα με τον ΟΔΔΗΧ, μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 270 εκατ. ευρώ, έγιναν αποδεκτές συμπληρωματικές, ενώ μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές σε ποσοστό 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου.


Το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας θα επιδιώξει να αντλήσει από 6 έως 7 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια 12 και 18 μηνών σε δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.


Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, οι ανησυχίες για τη δυνατότητα του Δουβλίνου να χρηματοδοτήσει τον χτυπημένο από την κρίση τραπεζικό του κλάδο, θα βοηθήσουν την νέα γερμανική ομολογιακή έκδοση των πέντε ετών να καταστεί ασφαλές καταφύγιο με χαμηλές αποδόσεις-ρεκόρ.
Δημοσιεύματα των προηγούμεννων ημερών περί της πιθανής ανάγκης της Ιρλανδίας για χρηματοδοτική ενίσχυση από το ΔΝΤ ή την Ε.Ε. οδήγησαν το 10ετές ιρλανδικό ομόλογο υψηλότερα κατά 25 μονάδες βάσης έως το 6,53%.

Εντωμεταξύ, η Πορτογαλία την Τετάρτη θα προσφύγει στις αγορές, όπως σχεδίαζε, για να αντλήσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ από την έκδοση ομολόγων.source:nooz.gr
top