Ένα εκατομμύριο Έλληνες

θα βρεθούν χωρίς δουλειά...


Ένα εκατομμύριο Έλληνες θα βρεθούν χωρίς δουλειά
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο Έλληνες θα βρεθούν χωρίς δουλειά, ενώ πάνω από 175.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν μέχρι το 2011, όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε επιστημονική έρευνα που αναμένεται να δώσει την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστημονικοί σύμβουλοι του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη τριετία, κατά την οποία οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα γνωρίσουν μια πρωτόγνωρη δυσμενή αλλαγή στο βιοτικό τους επίπεδο, εξαιτίας της σκληρής λιτότητας που καλείται να επιβάλει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των επιταγών του Μνημονίου.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες στο επίπεδο τόσο της ζήτησης όσο και της κατανάλωσης, ενώ, για πρώτη φορά ύστερα από το 1991, η μισθωτή απασχόληση θα γνωρίσει σαφέστατη ύφεση. Παράλληλα, προωθείται η περικοπή των μόνιμων θέσεων εργασίας και εφαρμογή ελαστικότερων μορφών απασχόλησης, καθώς οι επιχειρήσεις εμφανίζονται πλέον αδύναμες να σηκώσουν το βάρος της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες της ΓΣΕΕ, εάν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν αλλάξει ρότα, τότε θα επαληθευτούν προγενέστερες προβλέψεις της Κομισιόν, που έκαναν λόγο για σωρευτικές απώλειες θέσεων εργασίας στην χώρα μας κατά την τριετία 2009-2011, ενώ η ανεργία θα εκτοξευθεί πάνω από το 20%.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να περιγράψουν τη μελανή εικόνα που αρχίζει να σκιαγραφείται, υπογραμμίζουν ότι ούτε το 2015 θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα ποσοστά ανεργίας του 2008.

«Οι προβλέψεις αρνητικής εξέλιξης του ΑΕΠ κατά το 2010 και το 2011 και οριακά θετικής εξέλιξης μετά το 2012, δεν είναι ικανές και αναγκαίες για να επιλύσουν τις προαναφερόμενες αντιφάσεις στην αγορά εργασίας, δεδομένου ότι το 2015, στην Ελλάδα, εάν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, δεν θα έχει επιτευχθεί ούτε καν το επίπεδο της επίσημης ανεργίας του 2008 (7,8%)», προκύπτει από την έκθεση της ΓΣΕΕ.

Μεγαλώνει η «ψαλίδα» των αποδοχών

Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, το 2010 οι μέσες πραγματικές αποδοχές ανά απασχολούμενο στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθούν κατά 4,4%. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει δύο πολύ σημαντικές προοπτικές:

Πρώτον, κατά τη διετία 2010 – 2011 αναιρείται κάθε πρόοδος που είχε συντελεστεί μετά το 1999 σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των Ελλήνων.

Ταυτόχρονα, όμως, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, θα ανοίξει παραπάνω η «ψαλίδα» στη σύγκλιση του ελληνικού μισθού με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς. Έτσι, εάν κατά τη δεκαετία του ’90 το ποσοστό σύγκλισης άγγιζε το 70% και το 2009 έφθανε το 82,5%, τότε κατά την παρούσα περίοδο αναμένεται να σημειωθεί μείωση του ποσοστού αυτού στο 78%, δηλαδή στα επίπεδα της τριετίας 2004-2007.source:madata.gr
top