Βρέθηκε γονίδιο που επιταχύνει 

την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ...


Οι άνθρωποι που έχουν μια συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή, παρουσιάζουν ταχύτερη ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε σχέση με τους υπόλοιπους, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, που ελπίζουν ότι το εύρημά τους ίσως βοηθήσει στη δημιουργία νέων φαρμάκων.

Η ανακάλυψη από ερευνητές του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον υπό την Άλισον Γκόατ του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό γενετικής "PLoS Genetics", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, δείχνει ότι μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ρυθμίζει μια πρωτεΐνη, η οποία συνδέεται με το Αλτσχάιμερ, έχει έντονη επίδραση στην ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η πάθηση.

Η ανάπτυξη φαρμάκων που θα παρεμβαίνουν στην ρύθμιση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης Τ, ίσως επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Η αμερικανική ερευνητική ομάδα, που έχει κατοχυρώσει τη σχετική εμπορική πατέντα, ήδη βρίσκεται σε επαφές με τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca.

Η νόσος Αλτσχάιμερ, που πλήττει 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, είναι μια συνηθισμένη μορφή νευροεκφυλιστικής άνοιας, που διαρκεί πέντε έως 20 χρόνια, για την οποία ακόμα δεν υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία. Τα περισσότερα φάρμακα μέχρι σήμερα προσπαθούν να μπλοκάρουν μια άλλη πρωτεϊνη, τη βήτα αμυλοειδή.

Οι αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα νέο "κοκτέιλ" φαρμάκων, που θα στοχεύει ταυτόχρονα και τις δύο πρωτεΐνες.source:protothema.gr
top